Redactie ABM Financial News - Woensdag 29 juni 2016, 16:45 uur

Duitsland is tegen een Italiaans plan om mogelijk 40 miljard euro in de noodlijdende bankensector van het land te pompen. Dit berichtte Bloomberg woensdag op basis van een bron.

Volgens Berlijn schrijven de Europese regels voor hoe er met noodlijdende banken moet worden omgegaan wanneer er reddingspogingen worden ondernomen, waarbij eerst verliezen aan aandeelhouders en schuldeisers moeten worden opgelegd, voor er staatssteun kan worden geboden, zei de bron tegen het persbureau.

De regering van premier Matteo Renzi zou maatregelen overwegen waarbij zo'n 40 miljard euro in het Italiaanse financiële systeem wordt gepompt, bijvoorbeeld door het verstrekken van kapitaal of door garanties te geven. Daarbij hoopt Rome op een waiver van zes maanden, waarmee het zich binnen die periode niet hoeft te houden aan de Europese regels voor staatssteun en waarmee de balansen van banken kunnen worden opgeschoond zonder dat beleggers verliezen moeten nemen.

Maar zo'n waiver ligt gecompliceerd, want Duitsland is van mening dat het Europese resolutiefonds voor noodlijdende banken leidend is. Dat zou betekenen dat Italië moet voorkomen dat de banken die kapitaal nodig hebben, ook ontmanteld moeten worden, een voorwaarde die onder de Europese bankenregelgeving eigenlijk geldt bij het verstrekken van "buitengewone publieke financiële steun."

Berlijn zou niet uit zijn op de ontmanteling van Italiaanse banken, aldus Bloomberg, maar wil er wel zeker van zijn dat private investeerders verliezen nemen, voor er staatssteun wordt geboden. En de keuze van een meerderheid van de Britten om de Europese Unie te verlaten, de zogenaamde Brexit, is volgens Duitsland geen "uitzonderlijk geval" op basis waarvan onder de Europese regelgeving staatssteun mag worden verleend.

Leren beleggen

Live koersen