Redactie ABM Financial News - Donderdag 30 juni 2016, 18:11 uur

De gouverneur van de Britse centrale bank (BOE), Mark Carney, heeft donderdag zijn vertrouwen uitgesproken dat het Verenigd Koninkrijk zich met succes zal aanpassen aan een toekomst buiten de Europese Unie, maar bevestigde ook dat de economische groei de komende maanden zal vertragen en dat verdere renteverlagingen en andere maatregelen daarom nodig blijven.


Carney zei persoonlijk van mening te zijn dat de centrale bank zijn belangrijkste rentetarieven "in de zomer" zou moeten verlagen. De Bank of England had voor het referendum al gewaarschuwd dat de economische groei kon afnemen door een keuze voor Brexit, omdat dit zou leiden tot onzekerheid waardoor consumenten en bedrijven hun hand op de knip houden.

De centrale bankier zei dat een eerste inschatting van de economische schade tijdens de beleidsvergadering in juli zou worden gemaakt. Een volledige beoordeling, in combinatie met verwachtingen voor groei en inflatie, volgt in augustus. Dat suggereert dat zijn voorkeur uitgaat naar een renteverlaging in augustus, de deur open houdend voor een eerder besluit.

Carney wees erop dat BOE meer instrumenten heeft, behalve het aanpassen van de rente, om de economie te ondersteunen. Dit kan doelen op het aankoopprogramma van obligaties dat uitgebreid zou kunnen worden. Ook zei hij dat het Financial Policy Committee, dat de regels voor banken vaststelt, actie zou kunnen ondernemen bij de volgende vergadering komende dinsdag.

Maar de gouverneur herhaalde ook de nadelen van het verlagen van de rente tot onder nul, omdat dit een "perverse" afname van de bereidheid van banken om krediet te verstrekken tot gevolg kan hebben.

Leren beleggen

Live koersen