Redactie ABM Financial News - Dinsdag 21 juni 2016, 13:19 uur

Boeing heeft een principe-akkoord getekend voor de verkoop van vliegtuigen aan Iran, hetgeen de grootste deal met een Amerikaans bedrijf is sinds de Westerse acties tegen de Islamistische republiek werden opgeheven. Dit bevestigde de Amerikaanse vliegtuigfabrikant dinsdag.

De deal volgt na maanden van gesprekken tussen Boeing en Iran. Details van de potentiële deal werden niet onthuld door Boeing, maar de Iraanse minister van transport, Abbas Akhoundi​, meldde dinsdag op de staatstelevisie dat de waarde van de deal kan oplopen tot 25 miljard dollar, aldus Associated Press.

Iran heeft een dringende behoefte aan nieuwe vliegtuigen voor middellange en lange afstanden.

In januari kondigde de op één na grootste vliegtuigfabrikant, het in Frankrijk gevestigde Airbus, al een deal met Iran voor 118 nieuwe vliegtuigen aan. De opdracht, die mogelijk 27 miljard dollar waard is, is nog altijd niet voltooid vanwege zorgen in de financiële sector over transacties met Iran. Ook moet de Amerikaanse regering nog een export licentie afgeven. Ook het Europese Airbus heeft goedkeuring van de Verenigde Staten nodig, aangezien zo'n 10 procent van de vliegtuigonderdelen van Amerikaanse makelij zijn.

Airbus bestuurder Fabrice Brégie bleef optimistisch over de deal, en zei te verwachten later dit jaar de deal alsnog te kunnen afronden.

Leren beleggen

Live koersen