Redactie ABM Financial News - Donderdag 30 juni 2016, 16:17 uur

ArcelorMittal heeft een bod uitgebracht op de Italiaanse staalfabriek Ilva om zo zijn marktpositie in de Europese staalsector te beschermen. Dit stelde analist Seth Rosenfield van Jefferies in reactie op bekendmaking van het overnamevoorstel.


ArcelorMittal maakte donderdag bekend samen met de Italiaanse sectorgenoot Marcegaglia een bod te hebben uitgebracht op de noodlijdende Italiaanse staalfabriek Ilva. Deze fabriek bij de Zuid-Italiaanse stad Taranto is momenteel in handen van de Italiaanse staat. ArcelorMittal maakte niet bekend hoe hoog het uitgebrachte bod is.

De beslissing is volgens Rosenfield "een beetje een defensieve actie van Mittal om zijn positie in de Europese markt voor platte staalproducten te beschermen". De marktvorser merkte op dat de staalfaciliteit momenteel slechts 4,8 miljoen ton staal produceert, maar de capaciteit heeft om meer dan 11 miljoen ton staal te maken.

De op het Damrak genoteerde staalproducent heeft tegelijkertijd met het overnamebod ook plannen ingediend bij de Italiaanse staat over zijn toekomstige investeringen in Ilva. ArcelorMittal wil de productie verhogen en zei ook van plan te zijn om tenminste drie hoogovens in de fabriek te handhaven. In 2020 zou Ilva voor meer dan 6 miljoen ton aan staal moeten produceren.

"Door Ilva over te nemen, kan ArcelorMittal zich ervan verzekeren dat de bezettingsgraad van de fabriek niet wordt verhoogd", zei Rosenfield. Hiermee kan de onderneming volgens de marktvorser het binnenlands aanbod van staal binnen de perken houden en er zo voor zorgen dat de recente prijsstijgingen van platte staalproducten standhouden.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel ArcelorMittal donderdag 1,5 procent lager op 4,09 euro.

Leren beleggen

Live koersen