Redactie ABM Financial News - Donderdag 30 juni 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs heeft gedurende de ochtend het openingsverlies weten weg te werken. De hoofdgraadmeter koerste 0,5 procent hoger op 432,37 punten, terwijl de AMX 0,3 procent bijschreef.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus had verwacht dat de beurzen juist wat zouden wegzakken na de koerswinsten van de afgelopen dagen. "Partijen blijken toch nog even snel in te willen slaan, nu het einde van het tweede kwartaal nadert," aldus Schutte.

Volgens de beleggingsadviseur wachten beleggers vooral op politieke ontwikkelingen en uitlatingen omtrent het mogelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Ondanks de recente winsten op de beurzen, broeit dit onderhuids nog wel," aldus Schutte.

Rond het middaguur vandaag dienen politici die zich kandidaat willen stellen voor de opvolging van David Cameron zich kenbaar te maken, waardoor het echte politieke spel nu kan beginnen. Als voornaamste kandidaten worden beschouwd Boris Johnson, Theresa May en Jeremy Hunt.

Op macro-economisch vlak bleek vanochtend dat de Duitse detailhandelsverkopen in mei zijn aangetrokken. Op jaarbasis stegen de verkopen in mei, gecorrigeerd voor inflatie, met 2,6 procent. In april stegen de verkopen nog met 2,3 procent.

De Franse producentenprijzen herstelde in mei. De prijzen namen met 0,3 procent toe in vergelijking met de maand ervoor. De consumentenprijzen in Frankrijk stegen in juni met 0,1 procent na een stijging van eveneens 0,1 procent in mei. De Duitse werkloosheid daalde in juni met 6.000 werkelozen ten opzichte van mei, waarmee het werkloosheidspercentage met 6,1 procent gelijk bleef aan het percentage in mei.

Later in de ochtend staan enkele voorlopige inflatiecijfers op de rol, van onder meer de eurozone en Italië. Ook krijgen beleggers inzicht in de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten en de inkoopmanagersindex van Chicago in juni.

Het muntpaar euro/dollar werd vrijwel vlak verhandeld op 1,1117. Olie werd goedkoper. Augustusfutures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,1 procent op 49,33 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,1 procent goedkoper werden op 50,76 dollar.

Stijgers en dalers
In de hoofdgraadmeter konden de meeste fondsen in het groen komen, onder leiding van ASML dat 1,6 procent bijschreef. Wolters Kluwer volgde met een winst van 1,5 procent, terwijl Akzo Nobel ook 1,5 procent won.

ArcelorMittal bleek de gebeten hond met een verlies van 1,6 procent en ook Altice kon met een min van 1,7 procent niet in het groen komen. Randstad gaf 1,6 procent prijs. De uitzender kreeg donderdag een adviesverlaging bij ABN AMRO van Kopen naar Houden. Het koersdoel werd daarbij neerwaarts bijgesteld van 58,00 naar 40,00 euro. Analist Konrad Zomer refereerde bij deze bijstellingen aan een breed opgezet rapport over de implicaties van de Brexit voor circa 100 bedrijven, waarin de groeiraming voor de Europese economie voor 2017 met 100 basispunten is verlaagd naar 0,5 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde donderdag de koersdoelen van ABN AMRO en ING na de koersval op de aandelenmarkten in reactie op de uitslag van het Britse referendum van vorige week. Het koersdoel voor ABN AMRO werd verlaagd met 4,5 procent, van 22,00 euro naar 21,00 euro. ING kreeg een koersdoelverlaging van 5,6 procent om de oren met een aanpassing van 12,50 naar 11,80 euro. Voor beide fondsen handhaafde Kepler Cheuvreux de koopaanbeveling. ABN AMRO steeg 1,5 procent en ING steeg 0,2 procent.

In de Midkap kon Arcadis op bijval van beleggers rekenen. Het aandeel steeg 2,7 procent. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau maakte donderdag bekend dat het nieuwe topmannen zal aanstellen voor zijn activiteiten in Azië en Noord-Amerika.

Verder stegen Fugro en Corbion met respectievelijk 3,2 en 1,1 procent.

TomTom droeg in de AMX de rode lantaarn met een verlies van 2,4 procent. SNS Securities verlaagde donderdag het koersdoel voor TomTom van 12,25 naar 9,00 euro op de verwachting dat zowel de kosten als de kapitaaluitgaven in 2017 hoger zullen uitkomen dan verwacht door investeringen van TomTom in de eigen kaarten. Als gevolg zou het bedrijfsresultaat in de komende jaren lager uitvallen dan gedacht. SNS Securities handhaafde wel het koopadvies op de navigatiespecialist.

IMCD gaf 1,4 procent prijs. De distributeur van chemicaliën en voedingsstoffen is van plan het Keniaanse bedrijf Chemicals and Solvents over te nemen voor een niet nader genoemd bedrag. Met de overname breidt IMCD de bestaande activiteiten in Afrika uit.

Aperam koerste 0,3 procent lager.

Onder de kleinere fondsen steeg Kiadis Pharma bijna 8 procent. Het het biofarmaceutische bedrijf uit Amsterdam kreeg van de European Medicines Agency een uitgebreidere kwalificatie in de status van weesgeneesmiddel voor ATIR101 tegen bloedaandoeningen als leukemie. BinckBank daalde 1,0 procent.

Probiodrug steeg 4,8 procent. Het Duitse biofarmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van therapeutische oplossingen voor behandeling van de ziekte van Alzheimer met een notering op het Damrak meldde donderdag dat men gaat samenwerken met het Nederlandse biotechbedrijf Crossbeta Biosciences voor een middel tegen Alzheimer.

Brunel steeg 2,2 procent. Het advies voor Brunel is donderdag door ABN AMRO verhoogd van Houden naar Kopen. De bank verhoogde ook het koersdoel, van 16,00 naar 20,00 euro. Analist van ABN AMRO Konrad Zomer wees allereerst op de stevige koersdruk op het aandeel Brunel als reden voor de opwaartse bijstelling. Maar de Nederlandse en Duitse omgeving van de operaties van Brunel blijft verbeteren, aldus de markt. "Engineering zal het goed blijven doen, ook bij economische tegenwind, omdat Brunel intern goed is gepositioneerd", zei Zomer.

Leren beleggen

Live koersen