Redactie ABM Financial News - Donderdag 23 juni 2016, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs is optimistisch gestemd in aanloop naar het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. De hoofdgraadmeter koerste 1,2 procent hoger op 446,31 punten, terwijl de AMX 0,5 procent bijschreef.

"De Amsterdamse beurs lag er sterk bij vanochtend, na wat rare bewegingen woensdag nabeurs waarbij de koersen wat wegzakten", aldus handelaar Youri Sleutel van Lynx. Kijkend naar de ontwikkeling van het pond, gaat de markt volgens de handelaar "heel voorzichtig" uit van een Bremain, de situatie waarin het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese Unie blijft. "Dat stemt beleggers vooralsnog positief".

Het Britse pond bereikte vanochtend in aanloop naar het referendum de hoogste koers van dit jaar.

Evenwel is het wachten vooral af op de nieuwe peilingen van vanmiddag, aldus Sleutel. De handelaar verwacht "grote bewegingen" later op de dag. "Welke kant de koersen opgaan, zal afhankelijk zijn van wat de peilingen zeggen," aldus Sleutel.

Vanochtend kregen beleggers enkele macro-economische cijfers te verwerken, met name over het groeitempo van diverse Europese economieën. Het groeitempo van de Duitse economie bleek afgenomen van 54,5 in mei naar 54,1 in juni, terwijl de Franse economie in juni juist kromp. De Franse samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 50,9 in mei naar 49,4 in juni, het laagste niveau in vier maanden tijd.

In de hele eurozone groeide de economische activiteit in juni iets minder snel. De inkoopmanagersindex voor zowel de industrie als de dienstensector daalde van 53,1 in mei naar 52,8 in juni. Daarmee kwam de index deze maand uit op de laagste stand in 17 maanden tijd.

Uit Azië kwam er het nieuws dat bedrijvigheid in de Japanse industrie in juni opnieuw is gekrompen op maandbasis. De inkoopmanagersindex liep wel licht op van 47,7 naar 47,8. Het ondernemersvertrouwen in China bleek daarnaast flink toegenomen. De vertrouwensindex liep op van 50,0 in mei naar 54,5 deze maand.

Later vandaag krijgen beleggers nog inzicht in enkele macro-economische cijfers uit Amerika. Zo staan de wekelijkse steunaanvragen, de voorlopige inkoopmanagersindex van juni en de nieuwe woningverkopen in mei op de rol.

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,1348.

De olieprijzen stegen donderdagochtend met krap een half procent.

Stijgers en dalers

Bijna alle hoofdfondsen konden donderdagochtend in het groen blijven, onder leiding van Altice dat 3,9 procent bijschreef en ArcelorMittal dat 2,9 procent hoger koerste. Verder steeg indexzwaargewicht Royal Dutch Shell in het licht van stijgende olieprijzen 1,4 procent.

ASML hield de winsten beperkt met 0,5 procent. Galapagos schreef 0,8 procent bij. Het biotechbedrijf wil Mary Kerr als bestuurder benoemen op een komende buitengewone aandeelhoudersvergadering op 26 juli.

In de Midkap was het BAM Groep dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,1 procent, gevolgd door TomTom dat 1,7 procent hoger koerste. Fugro won 1,6 procent.

Intertrust won 0,2 procent. Woensdag was Intertrust nog een sterke stijger op het Damrak, nadat de registers van de Autoriteit Financiële Markten meldden dat twee Amerikaanse hedgefondsen hun posities recent hebben vergroot, gebruikmakend van een aandelenemissie van het trustkantoor. Partner en fondsmanager Thijs Hovers van hedgefonds Lucerne Capital Management bestempelde Intertrust als "een van de goedkoopste aandelen in Europa".

IMCD en NSI bleken de gebeten hond met verliezen tot 0,8 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg bouwer Heijmans 2,5 procent, terwijl AND International juist 3,2 procent prijsgaf.

Leren beleggen

Live koersen