Redactie ABM Financial News - Maandag 6 juni 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandagochtend vrijwel vlak, waarbij de markt uitkijkt naar een speech van Fed-voorzitter Janet Yellen later op de dag.

Rond de klok van elf uur noteerde de AEX vlak op 445,50 punten. De AMX noteerde 0,1 procent lager op 664,24 punten en de AScX verloor 0,3 procent tot 778,11 punten.

Volgens Ron van der Does, marktanalist van IG markets, is de markt maandagochtend, vanwege een gebrek aan richtinggevend nieuws in Europa, met name in afwachting van wat Wall Street maandag gaat doen.

De markt kijkt tevens uit naar een speech van Fed-voorzitter Janet Yellen voor de World Affairs Council in Philadelphia later op de dag. Yellen zal spreken over het monetair beleid van de centrale bank en de economie. De markt kijkt daarbij met name uit naar signalen van de centrale bankier over een mogelijke renteverhoging later deze maand. "Echter, dit zal pas om 18.30 uur plaatshebben, dus nabeurs", aldus Van der Does.

Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat de Duitse fabrieksorders in april op maandbasis met 2,0 procent zijn gedaald, versus een stijging van 2,6 procent in maart. Economen rekenden op een daling van 0,6 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag staan geen macro-publicaties gepland.

Saoedi Arabië heeft zondag de olieprijzen voor Europa verlaagd. In een e-mail aan klanten meldde staatsoliebedrijf Saudi Aramco voor de Noordwest-Europese markt de olieprijzen te verlagen met 0,35 dollar per vat en de prijs voor de juli-leveringen te verlagen met 0,10 dollar per vat. Brent noteerde omstreeks 11.00 uur 1,0 procent hoger op 50,14 dollar en West Texas Intermediate steeg 1,1 procent tot 49,13 dollar.

Nadat de dollar na publicatie van het tegenvallende Amerikaans arbeidsrapport over mei in een vrije val terechtkwam heeft de greenback geen kans gezien te herstellen. De euro noteerde maandagochtend ten opzichte van de dollar op 1,1357.

Stijgers en dalers
Staalgigant ArcelorMittal is van de AEX-fondsen maandagochtend opnieuw de sterkste stijger met een winst van 3,8 procent. "Daarmee zet het concern de opwaartse trend van vorige week voort", aldus Van der Does.

Ook Shell zit met een winst van 0,8 procent in de lift. Volgens Van der Does is de stijging waarschijnlijk olie-gerelateerd, aangezien de olieprijs er momenteel redelijk vast bij ligt en Brent boven de 50 dollar per vat noteert. Daarnaast wijst de marktanalist erop dat de energiereus dinsdag zijn Capital Markets Day houdt.

Daarnaast is het volgens Van der Does opvallend dat de financials er zo mooi bijliggen, aangezien de Amerikaanse financiële waarden vrijdag onder druk stonden, door het tegenvallend Amerikaans banenrapport, waardoor een renteverhoging waarschijnlijk wordt uitgesteld. ING noteerde 0,3 procent hoger en ABN AMRO won 0,3 procent.

Onder de Midkappers kon Intertrust rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het bedrijf maandagochtend bekendmaakte Elian Group over te nemen voor 435 miljoen pond, waarmee het concern zijn aanwezigheid in Londen, Ierland en Spanje versterkt. Het aandeel noteerde 5,5 procent hoger en is daarmee de sterkste stijger van de Midkap-fondsen.

BAM gaat voor circa 125 miljoen euro achtergestelde en ongedekte converteerbare obligaties uitgeven, met een vervaldatum in 2021. De opbrengst zal worden gebruikt om de bestaande achtergestelde kredietlijn af te lossen en voor algemene bedrijfsdoeleinden. KBC-analist Dirk Verbiesen voorziet een verwatering van het aandeel van circa 8 procent. Het aandeel noteerde 5,8 procent lager.

Van de kleinere fondsen deed Curetis van zich spreken. Het concern heeft een Europese distributieovereenkomst gesloten met Axon Lab voor een periode van drie jaar. Het betreft een deal voor distributie van de Unyvero-producten van Curetis in Centraal- en Oost-Europese landen. Het aandeel noteerde maandagochtend 0,6 procent lager.

For Farmers heeft op 2 en 3 juni 74.285 aandelen ingekocht voor een gemiddelde prijs van 6,95 euro per aandeel. De aandelen zijn ingekocht voor het werknemersparticipatieplan. Het aandeel daalde 1,2 procent.

Hunter Douglas heeft van de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC goedkeuring gekregen voor de overname van de raambekledingsfabrikant Levolor, dat behalve de eigen merknaam ook onder de merknaam Kirsch produceert. Het aandeel verloor 0,2 procent.

SNS Securities heeft het koersdoel voor Beter Bed Holding verhoogd van 23,50 naar 23,75 euro bij handhaving van het Accumuleren advies. De analist merkte naar aanleiding van de aangekondigde overname van het Zweedse Sängjätten op dat het management de eigen kennis en de schaalgrootte van het bedrijf weet te benutten voor acquisities. Hij gaat er vanuit dat het management van Beter Bed erin zal slagen de marges van Sängjätten te verbeteren en de e-commerce daar te professionaliseren. Ook voorziet hij uitbreiding van het aantal winkels van 25 nu naar 35 tot 40, om op gelijke hoogte met de twee belangrijkste concurrenten te komen. Daarnaast is uitbreiding naar Denemarken of andere landen mogelijk, stelde de analist. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen