Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 juni 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdag lager, na de verdeelde boodschap van de Federal Reserve woensdag en een zeer negatieve ontvangst van het rentebesluit van de Bank of Japan donderdagochtend.

De AEX noteerde donderdagochtend 0,6 procent lager op 416,87 punten, de Midkap noteerde 1,1 procent lager op 614,66 punten en de Smallcap verloor 0,8 procent tot 731,54 punten.

Hoewel het Damrak lager noteert vallen de verliezen volgens IG-marktanalist Ron van der Does uiteindelijk nog wel mee aangezien direct na opening een bodem werd gevormd. Van der Does benadrukte de markt momenteel niet te vertrouwen, vanwege het negatieve sentiment.

Van der Does wees daarbij onder andere naar de verdeelde boodschap van Yellen woensdagavond tijdens de toelichting op het Fed-rentebesluit. "Hoewel sprake is van een uitstel van een renteverhoging gaf de centrale bankier tevens aan - dit bleek tevens uit de 'dot-plot'- dat de centrale bank nog steeds aanstuurt op twee renteverhogingen dit jaar", aldus de marktanalist.

"Daar kwam Azië vanochtend nog bovenop", vervolgde de analist. De Bank of Japan heeft zijn monetaire beleid ongewijzigd gelaten. De centrale bank handhaafde het negatieve renteniveau van 0,1 procent. Daarnaast blijft de Bank of Japan onverminderd doorgaan met het opkopen van effecten, zoals bedrijfsobligaties en staatsleningen, voor 80 biljoen yen per jaar. De beleidsraad stemde met 8 stemmen voor en één stem tegen het handhaven van het beleid.

Sommigen hadden gehoopt op meer versoepelende maatregelen van de Japanse centrale bank.

Tevens blijft een mogelijke Brexit boven de markt hangen. "Alles bij elkaar opgeteld maakt dat er gewoonweg geen positief nieuws lijkt te zijn", aldus Van der Does, die daarbij tevens refereert naar de lagere olieprijs.

Olie werd goedkoper. De Brent-future noteerde donderdagochtend 1,4 procent lager op 48,85 dollar en West Texas Intermediate olie daalde 1,4 procent tot 49,38 dollar.

Inflatiedata over de eurozone zijn volgens Van der Does belangrijk. Eurostat maakte bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone op jaarbasis in mei licht is gedaald. De prijzen daalden met 0,1 procent. Dat betekende dat de daling minder groot was dan een maand eerder, toen de negatieve inflatie 0,2 procent bedroeg.

Op macro-economisch vlak werd donderdagochtend tevens bekend dat de werkloosheid in Nederland in mei is gedaald. Het werkloosheidspercentage bedraagt 6,3 procent.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in mei op jaarbasis in een behoorlijk tempo gestegen. Op jaarbasis steeg het verkoopvolume vorige maand met 6,0 procent. Ten opzichte van april stegen de verkopen in mei met 0,9 procent.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1256.

Stijgers en dalers
Omstreeks 11.00 uur noteren slechts 2 van de 25 hoofdfondsen in de plus. Gemalto voert de lijst met een winst van 1,7 procent aan, gevolg door TNT Express met een winst van 0,1 procent.

De Scandinavische bank Ålandsbanken gaat gebruik maken van de Optelio betaalkaarten van Gemalto. Financiële details van de opdracht worden niet vermeld. Daarnaast verhoogde Berenberg het advies voor Gemalto van Verkopen naar Houden verhoogd met een ongewijzigd koersdoel van 58,00 euro.

ASML neemt voor circa 100 miljard Taiwanese dollar, omgerekend circa 2,75 miljard euro, het Taiwanese Hermes Microvision over. Beide bedrijven stellen dat ze met de combinatie in staat zijn hun producten in een versneld tempo kunnen aanbieden en dat proces ook verder kunnen integreren.De transactie is unaniem goedgekeurd door de besturen van beide ondernemingen en wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Vopak noteerde donderdagochtend 0,8 procent lager. De tweedaagse beleggersdag van het concern in Singapore en Maleisië is vandaag begonnen. De belangrijkste boodschap die Vopak aan de vooravond van de bijeenkomst afgaf, is dat het tankopslagbedrijf een grote behoefte aan infrastructuur voorziet in de komende tien jaar, met name in Azië. Dit schreef analist David Kerstens van Jefferies woensdagavond in reactie op de berichtgeving door Vopak.

JPMorgan Cazenove heeft donderdag het advies voor SBM Offshore verhoogd van Neutraal naar Overwogen, maar verlaagde het koersdoel van 13,20 naar 12,40 euro. Hoewel het aandeel SBM Offshore nog altijd kampt met de corruptieschandalen uit het verleden en de oliedienstverlener op korte termijn problemen ondervindt met het binnenhalen van nieuwe opdrachten bij de divisie Turnkey, is analist Daniel Butcher van mening dat de markt de fundamentele waarde van de kasstroom van de divisie Lease & Operate en de potentiële winsten bij een bescheiden herstel van de divisie Turnkey onderschat. Het aandeel noteerde 1,5 procent lager.

Van de Midkappers presteerde TomTom met een winst van 0,5 procent het sterkst, gevolgd door Intertrust met een winst van 0,3 procent. NSI en USG noteerden donderdagochtend vlak. De overige Midkap-fondsen noteerden in de min.

Recruit Holding start "zo spoedig mogelijk" een uitrookprocedure om de resterende aandelen USG People in bezit te krijgen, nu het Japanse uitzendconcern meer dan 95 procent van de aandelen in de Nederlandse sectorgenoot heeft verworven. Dit meldden beide partijen donderdag.

Arcadis heeft van Rijkswaterstaat een raamovereenkomst gekregen voor het beheren van vijf projecten op het gebied van grond-, weg- en waterbouw. De totale omvang van het raamcontract bedraagt circa 30 miljoen euro. Arcadis daalde 2,4 procent.

Van de Smallcap-fondsen kon Fagron rekenen op de aandacht van beleggers. Het concern is van plan om met een tweede kapitaalronde 88,2 miljoen euro op te halen door de uitgifte van nieuwe aandelen, om zo het bedrijf weer financieel gezond te krijgen. Het aandeel verloor 6,4 procent.

Sif Holding heeft een opdracht gekregen voor de productie van pinpalen voor het Beatrice offshore windpark in de Schotse Outer Moray Firth. Het concern vermeldde geen financiële details. Het aandeel wint 0,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen