Redactie ABM Financial News - Woensdag 15 juni 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag hoger, waarmee de AEX afstevent op de eerste winst in zes handelssessies, voorafgaand aan de uitkomst van het rentebesluit van de Federal Reserve woensdag na het sluiten van de Amsterdamse handel.

De hoofdindex noteerde woensdag in de ochtendhandel 1,0 procent hoger op 423,23 punten.

De Midkap en Smallcap noteerden op winsten van respectievelijk 1,3 en 1,0 procent.

De Amsterdamse beurzen stegen in lijn met de wereldwijde aandelenmarkten, terwijl beleggers hun aandacht weerlegden naar het rentebesluit en de persconferentie van de Federal Reserve later op de dag, waar nieuwe economische ramingen worden vrijgegeven.

De winsten op de AEX markeren"voornamelijk een technisch herstel op een beurs waar een overdreven verkoopkracht in de markt zat (oversold). Een tegenreactie op de enorme verliezen die we gezien hebben", zei Leo Montfrooij. "Er was een overdreven verkoopangst die nu aan het opdrogen is."

Montfrooij wees verder op belangrijke besluiten van de centrale banken wereldwijd als naderende invloedsfactoren.

Na de Federal Reserve woensdagavond komen de Bank en England en de Bank of Japan met hun monetaire besluiten op donderdag, in wat een week van centrale banken beloofd te worden.

Wat eveneens de aandacht trok woensdag was dat MSCI had besloten om Chinese A-aandelen nog niet op te nemen in de zogeheten Emerging Markets Index, wat de indexbouwer dinsdagavond bekend maakte. Hoewel de Chinese autoriteiten volgens MSCI "significante" maatregelen hebben genomen die A-aandelen toegankelijker maken voor internationale beleggers, dienen er meer maatregelen te volgen alvorens tot een opname in de genoemde index kan worden overgegaan.

De prijs van olie daalde verder, met Brent-olie 1,3 procent lager op 49,16 dollar per vat, en de future op de New York Mercantile Index 1,1 procent lager op 47,94 per vat.

De euro noteerde 0,3 procent hoger op 1,1234 dollar.

Het was vooral het Britse pond dat recent onder druk stond, voorafgaand aan het referendum over een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 23 juni. Woensdag herstelt het pond iets, met de euro 0,3 procent lager op 0,7917 Britse pond.

"Na het tegen offensief van de Brexit begint nu het pro-offensief", benadrukte Montfrooij. ¨We hebben de afgelopen tijd tegenstanders van een Brexit gezien en gehoord, nu zien we de voorstanders in de spotlights, die de zwevende kiezers nog aan hun kant proberen te krijgen".

Stijgers en dalersNagenoeg alle fondsen in de hoofdindex noteerden op winst, met uitzondering van SBM Offshore en ABN AMRO. SBM was hekkensluiter met een verlies van 0,9 procent. "De olieprijs is verder gezakt", noemde Montfrooij als belangrijkste invloedsfactor. Afgelopen vrijdag noteerde de olieprijs nog op 51 dollar, nu boven de 47 dollar. "Een aardige veer die er weer vanaf is". Maar Montfrooij verwacht wel dat als de markten zich zo blijven ontwikkelen het verlies op zal drogen.
Grootste stijger was Boskalis, met een winst van 3,7 procent. Kempen & Co heeft woensdag het advies voor Boskalis verhoogd naar Kopen met een koersdoel van 37,00 euro.

Zwaargewicht Shell, dat 0,1 procent lager noteerde, heeft toestemming gekregen van de toezichthoudende instanties voor de verkoop van de Maui gaspijpleiding in Nieuw-Zeeland. Met de desinvestering was 335 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar gemoeid, omgerekend circa 210 miljoen euro.

In de Mikap noteerden twee van de vijfentwintig fondsen in het rood, met als sterkste daler BAM.

Galapagos was koploper met een winst van 4,1 procent. Galapagos heeft een ambitieuze doelstelling afgegeven voorafgaand aan een presentatie in New York, stelde analist Hugo Solvet van Bryan Garnier woensdag. Het streven van Galapagos is om een stabiele portfolio te ontwikkelen met drie klinische Proof-of-Concept compounds per jaar en eenmaal per twee jaar de start van een Fase 3 programma.

Air France-KLM stond 1,1 procent hoger, nadat de vierdaagse staking van de Franse piloten was beëindigd.

In de Smallcap tenslotte droeg Value8 het meest bij aan het positieve sentiment, met een winst van 8,1 procent. Value8 houdt woensdag zijn jaarvergadering, waar beloofd is een antwoord te geven op de boekhoudmethode, die recent onder kritiek kwam te staan.

Hekkensluiter was Lucas Bols, dat 0,1 procent afstond.

Verder werd op lokaal vlak bekend dat Accsys in het afgelopen gebroken boekjaar een hogere omzet heeft geboekt, maar de Britse producent van verduurzaamd hout bleef onderaan de streep in het rood noteren. Accsys steeg 6,3 procent.

Esperite, de grootste stamcelbank van Europa, schroeft zijn kostenbesparingen op door de verwerking van stamcel monsters te centreren in één laboratorium, meldde de onderneming woensdag voorbeurs. De faciliteiten in Nederland en België worden gesloten, en alle samples worden voortaan direct naar het laboratorium van Esperite in Genève verzonden. Het centraliseren in één laboratorium moet de kosten jaarlijks met 1,2 miljoen euro terugdringen, waarvan volledige impact vanaf juli dit jaar wordt verwacht. Het aandeel Esperite steeg 14,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen