Redactie ABM Financial News - Maandag 27 juni 2016, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandagochtend lager, waarmee het Damrak de neerwaartse trend van vrijdag voortzette, nadat het Britse electoraat zich in meerderheid uitsprak voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De hoofdgraadmeter noteerde aan het eind van de ochtend 0,9 procent lager op 420,57 punten, terwijl de AMX 2,4 procent daalde tot 595,41 punten en de AScX 1,1 procent verloor tot 733,67 punten.

De Brexit domineerde maandagochtend opnieuw het sentiment, waarbij de discussie is verschoven naar de timing en de voorwaarden van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. In een poging consumenten, het bedrijfsleven en financiële markt gerust te stellen, benadrukte de Britse minister van Financiën George Osborne maandag dat de economie van het Verenigd Koninkrijk veerkrachtig blijft. IMF-voorzitter Christine Lagarde waarschuwde zondag voor aanhoudende "pijn" voor de markt en de economie als Britse en Europese beleidsmakers beleggers niet snel zekerheid bieden over de nieuwe status van de relatie tussen het VK en de Europese Unie.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow had voor maandagochtend sterkere verliezen voorzien, dus "wat dat betreft valt het mee", aldus Smit. De fondsmanager sprak van een afwachtende, nerveuze markt, waarbij partijen die genoemd worden vanwege hun blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk direct worden afgestraft, waaronder de financials, de vervoerssector en Arcadis.

Wat volgens Smit wel opvalt is de geringe belangstelling voor de verkiezingen in Spanje afgelopen zondag. "Op zich een goed teken", oordeelde hij. De fondsmanager benadrukte echter te verwachten dat de beurzen nog verder naar beneden zullen bewegen.

Er stonden maandagochtend in Europa geen richtinggevende macro-publicaties op de agenda. vanmiddag verschijnt een Amerikaanse inkoopmanagersindex.

Een vat Brent olie noteerde maandagochtend 0,2 procent hoger op 49,16 dollar en West Texas Intermediate olie noteerde vlak op 49,73 dollar.

Het Britse pond noteerde ten opzichte van de dollar 2,4 procent lager op 1,3352. De euro noteerde ten opzichte van de greenback 0,6 procent lager op 1,1047.

Stijgers en dalers
Financials stonden maandag opnieuw fors onder druk. ING Groep verloor 4,2 procent en ABN AMRO leverde 3,7 procent in. JP Morgan Cazenove verlaagde maandag het koersdoel voor de twee banken van respectievelijk 13,10 en 20,00 euro naar 11,60 en 18,60 euro.

Wolters Kluwer was onder de hoofdfondsen maandagochtend met een winst van 1,2 procent de sterkste stijger, nadat Barclays het advies verhoogde van Gelijkgewogen naar Overwogen, terwijl het koersdoel omhoog ging van 35,00 naar 38,00 euro. Barclays ziet voor Wolters Kluwer een lage blootstelling aan het Verenigd Koninkrijk, terwijl 33 procent van de omzet in de raming van Barclays uit Europa komt. Met verlaagde groeiramingen voor de eurozone voor 2017, verwacht Barclays dat Wolters Kluwer dit goed kan opvangen. Barclays verwacht een duurdere dollar en dat is gunstig voor het concern. Het koersdoel is verhoogd op basis van de berekening van de som der delen van Wolters Kluwer. JP Morgan Cazenove verlaagde het koersdoel voor Wolters Kluwer maandag van 24,20 naar 23,40 euro.

Vopak noteerde 1,0 procent hoger, nadat Jefferies meldde te verwachten dat de pijplijn aan projecten bij het Nederlandse tankopslagbedrijf waarschijnlijk volledig is gevuld en mogelijk bijna 10 tot 25 procent zal toevoegen aan de nettowinst.

Goldman Sachs heeft het advies voor Randstad maandag verlaagd van Kopen naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel flink neerwaarts bij van 77,00 naar 48,00 euro. De analisten van Goldman Sachs werden niet louter negatiever over de vooruitzichten van Randstad, maar ook over die van sectorgenoten van de uitzender. De marktvorsers verlaagden hun groeiramingen voor het Verenigd Koninkrijk voor 2017 met 1,8 procentpunt naar 0,2 procent op jaarbasis en de autonome groei van Randstad zal naar verwachting 2 tot 3 procent lager uitkomen. Het aandeel verloor 4,6 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Heineken steeg 0,6 procent. JP Morgan Cazenove verlaagde maandag het koersdoel op het aandeel van 89,00 naar 88,00 euro, terwijl Exane het koersdoel voor de Nederlandse brouwer verhoogde van 77,00 naar 78,00 euro. RELX kreeg bij JP Morgan Cazenove een koersdoelverlaging van 10 cent, tot 16,40 euro. RELX daalde 0,9 procent.

Van de Midkap fondsen daalde Arcadis met een verlies van bijna 8,0 procent het sterkst, nadat ING het koersdoel verlaagde van 16,50 naar 14,00 euro in reactie op de Brexit. De uitslag van het Britse referendum kan volgens analist Quirijn Mulder betekenen dat na de Verenigde Staten en Brazilië Arcadis nu ook tegenwind kan verwachten in het Verenigde Koninkrijk.

Alle Midkap-fondsen stonden maandagochtend in het rood, met uitzondering van Besi, dat vrijwel vlak noteerde.

Onder de kleinere fondsen kon BinckBank maandagochtend rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de VEB bij de bank om opheldering vroeg over de wijziging van de kosten die de online broker per 1 juli doorvoert. Per juli brengt BinckBank voor het 'Basic'-profiel kosten in rekening voor het aanhouden van beleggingsfondsen en ETF's. Beleggers die naar een andere bank of broker willen overstappen, krijgen minder dan twee weken de tijd. Het aandeel daalde 4,5 procent.

Inverko heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van de twee nog actieve dochterondernemingen van het bedrijf. Dit heeft de onderneming uit Leek maandag bekendgemaakt zonder financiële details te verstrekken. Aandeelhouders van Inverko moeten nog goedkeuring voor deze transacties. Het aandeel verloor 6,7 procent.

CIC Market Solutions is van mening dat de uitkomst van de Brexit positief kan zijn voor Euronext, aangezien de beursuitbater hierdoor mogelijke de strijd wint tegen de fusie tussen de London Stock Exchange en Deutsche Boerse. Het aandeel Euronext verloor maandagochtend 1,9 procent.

USG People verdwijnt per 22 juli aanstaande van de beurs, na afronding van de overname van het uitzendconcern uit Almere door zijn Japanse sectorgenoot Recruit Holdings. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen