Redactie ABM Financial News - Donderdag 2 juni 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdagochtend hoger, waarbij de hogere olieprijs de oliefondsen een steun in de rug gaf. Verder kijkt de markt uit naar het ECB-rentebesluit en een OPEC-bijeenkomst later op de dag.

Rond de klok van elf uur noteerde de AEX index 0,6 procent hoger op 449,42 punten, terwijl de AMX en AScX 0,5 procent stegen.

Volgens vermogensbeheerder Maurice Eeken van ff Beleggen gebeurt er momenteel niet heel veel. "Olie staan in de belangstelling, waarbij de olieprijs door de 50 dollar per vat probeert te breken en goud zakt wat weg, maar verder gebeurt er niet heel veel", aldus de vermogensbeheerder.

Wel merkte Eeken op dat de industriële fondsen, de energiesector en aan basismaterialen gerelateerde fondsen het goed doen, wat "kort door de bocht" op basis van eerdere ontwikkelingen wijst op het begin van een nieuwe beweging omhoog van de olieprijs.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Japans consumentenvertrouwen in mei licht is gestegen. De vertrouwensindex van april steeg met 0,1 procentpunt naar 40,9 punten.

De producentenprijzen in de eurozone daalden in april op het sterkste tempo sinds november 2009. De PPI-index daalde op jaarbasis met 4,4 procent. Ten opzichte van maart daalden de producentenprijzen met 0,3 procent.

Vanmiddag ligt de focus op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het daarop volgend commentaar van voorzitter Mario Draghi. Een half uur later volgt het ADP-banenrapport van mei, gevolgd door de wekelijkse steunaanvragen en olievoorraden uit Amerika. Daarnaast kijkt de markt uit naar de OPEC-bijeenkomst in Wenen later op de dag.

Eeken merkt op dat de OPEC-bijeenkomst weliswaar belangrijk is maar er eigenlijk niet meer heel veel toe doet, aangezien de organisatie zo groot is dat de mogelijke uitkomst van bijeenkomsten al bij voorbaat door iemand gelekt worden en zoals ook nu het geval is al in de koersen zijn verwerkt.

Ook voor het ECB-rentebesluit loopt de vermogensbeheerder niet warm. "De koers van de centrale bank is duidelijk: de deflatie-angst uit de markt halen", aldus Eeken.

Brent noteerde donderdag aan het eind van de ochtend 0,2 procent hoger op 49,83 dollar en West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 49,15 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1207.

Stijgers en dalers
Gemalto noteerde 2,5 procent hoger, nadat de digitale beveiliger meldde een opdracht ontvangen te hebben van de Finse hoofdstad Helsinki.

Staalgigant ArcelorMittal was onder de hoofdfondsen evenwel de sterkste stijger met een winst van 3 procent en ook Altice mocht 3 procent bijschrijven.

Vopak won 0,6 procent, nadat SNS Securities het koersdoel verhoogde van 48,25 naar 51,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Martijn den Drijver constateerde dat het tankopslagconcern de kredietfaciliteit van 1 miljard euro heeft hernieuwd, ondanks de opbrengst van 650 miljoen euro in minder dan anderhalf jaar tijd uit verschillende desinvesteringen. Volgens Den Drijver kan dat erop duiden dat op korte termijn aanvullende uitbreidingsprojecten worden aangekondigd.

Berenberg startte met het volgen van ABN AMRO met een verkoopadvies en een koersdoel van 15,00 euro. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Analist James Burbridge van de Duitse bank voorziet een omzetdaling van 2 procent in 2017 als gevolg van dalende rentemarges en een krimpende hypotheekportefeuille, waar circa de helft van de operationele winst van de Nederlandse bank uit bestaat.

De marktvorser geeft de voorkeur aan ING Groep boven ABN AMRO, vanwege het beter gediversifieerde leenboek van ING met minder blootstelling aan Nederlandse hypotheken. Bovendien is het dividendbeleid aantrekkelijker en veiliger, met een hoger rendement aan beleggers. ING stond donderdag 1,8 procent hoger.

De sterkste stijger onder de Midkap fondsen was OCI met een winst van circa 3,4 procent.

TKH Group noteerde 0,5 procent hoger, nadat de onderneming uit Haaksbergen overeenstemming bereikte met het Duitse HELLA over een overname van de vliegveldverlichtingsactiviteiten.

Galapagos was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler in de Midkap. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf kondigde woensdagavond een nieuw warrantplan aan.

Onder de kleinere fondsen schreef Kiadis Pharma 5,1 procent bij, nadat het biotechbedrijf op basis van de positieve Fase II-studie besloot om een Marketing Authorization Application (MAA) bij de European Medicines Agency (EMA) in te dienen voor zijn belangrijkste product ATIR101.

Value8 verloor 2,7 procent. Beleggersvereniging VEB wil dat investeerder Value8 op de aandeelhoudersvergadering van 15 juni zijn aandeelhouders afdoende informeert. Dit schreef de VEB in een oproep aan het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries.

Leren beleggen

Live koersen