Redactie ABM Financial News - Vrijdag 3 juni 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagochtend hoger, waarbij de hogere olieprijs de oliefondsen en daarmee de indexen in de plus trok.

Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX 0,8 procent hoger op 451,12 punten, won de AMX 0,7 procent en steeg de AScX 0,3 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG wijst op zwaargewichten ArcelorMittal, de sterkste stijger, en Shell die het Damrak omhoog trekken. "Na de eerste teleurstelling over het uitblijven van een OPEC-akkoord over een productieplafond heeft de olieprijs toch de trend naar boven hervonden en daar beweegt Shell op mee", aldus Van der Does.

De hogere olieprijs is volgens de analist dan ook de belangrijkste steun vrijdagochtend voor het onderliggende sentiment. Brent noteerde 0,2 procent hoger op 50,12 dollar en West Texas Intermediate won 0,1 procent tot 49,21 dollar.

Verder is er vrijdag vooral aandacht voor het Amerikaans banenrapport, beaamt ook Van der Does, hoewel hij verwacht dat het effect van het rapport slechts van korte duur zal zijn, "aangezien het uiteindelijk om de onderliggende trend gaat", aldus de marktanalist.

Daarnaast wijst Van der Does erop dat de AEX richting het steunniveau 453 beweegt. "In het geval de index daar doorheen weet te breken, ligt de weg open naar de 470 punten", voegt hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend bekend dat de activiteiten in de dienstensector van de eurozone in mei in een fractioneel hoger tempo zijn gegroeid dan in april. De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 53,1 in april naar 53,3 in mei. Een voorlopige cijfer voor mei wees nog op een stand van 53,1. De bedrijvigheid in de dienstensector in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, steeg in mei in een hoger tempo.

Verder groeide de Franse dienstensector, net als de Spaanse dienstensector in mei in een hoger tempo. De inkoopmanagersindex in Frankrijk stond in april op 50,6 en kwam in mei uit op 51,6, terwijl de Spaanse inkoopmanagersindex steeg van 55,1 naar 55,4.

De Italiaanse dienstensector bleek in mei juist gekrompen, na een groei in april. De inkoopmanagersindex voor de Britse dienstensector steeg van 52,3 in april naar 53,5 afgelopen maand.

De detailhandelsverkopen in de eurozone bleven in april stabiel.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1149.

Stijgers en dalers

Onder de AEX-fondsen voert staalgigant ArcelorMittal de stijgers aan met een winst van 3,7 procent. Ook Shell doet het met een winst van 1,5 procent vanwege de hogere olieprijs goed. Ook tankopslagbedrijf Vopak staat met een winst van 1,5 procent royaal in de plus.

Boskalis noteerde 0,4 procent hoger. Het bedrijf maakte bekend dat een ruime meerderheid van de aandeelhouder voor een dividend in aandelen heeft gekozen. Liefst 72,26 procent van de aandeelhouders opteerde voor een dividend in de vorm van gewone aandelen. Ten behoeve van dit stockdividend geeft Boskalis vandaag 4.449.790 nieuwe gewone aandelen uit.

Oliedienstverlener SBM Offshore noteerde 1,7 procent hoger. Een meer onafhankelijk Petrobras en een duidelijke focus op zogenoemde pre-zoutvelden zullen SBM Offshore in de kaart spelen. Dit stelden analisten van SNS Securities vrijdag in een rapport.

Onder de Midkappers was Galapagos vrijdaochtend de sterkste stijger met een winst van 3,7 procent. Daarmee herstelde het biofarmaceutische bedrijf van verliezen eerder deze week.

ASMI en Eurocommercal volgden met een winst van achtereenvolgens 2,0 en 1,2 procent. Delta Lloyd was de sterkste daler met een verlies van 2,2 procent.

Van de kleinere fondsen kan Beter Bed rekenen op de aandacht van beleggers. Het aandeel noteerde 0,3 procent lager, nadat het bedrijf bekendmaakte 25 slaapkamerwinkels van de Zweedse winkelketen Sängjätten over te nemen. Het bedrijf ziet de overname als een goede springplank om verder in Zweden, maar ook in de andere Noordse landen uit te breiden. Dit zei CEO Ton Anbeek vrijdag in een toelichting tegen ABM Financial News op de aankondiging van de acquisitie van het Zweedse familiebedrijf.

Analist Gerard Rijk van SNS Securities schreef dat Beter Bed met de overname van Sängjätten een interessante stap gezet en dit lijkt de internationale uitbreidingsplannen te versnellen.

Een bewijs van uitvoering op het gebied van overnames ontbrak volgens de analist nog in de geschiedenis van Beter Bed. Rijk vindt het positief dat een overname in Oostenrijk in het vierde kwartaal van vorig jaar geen incident is gebleken. Daarnaast is de geografische uitbreiding door Beter Bed een gunstig punt, zei de marktvorser.

Leren beleggen

Live koersen