Redactie ABM Financial News - Dinsdag 21 juni 2016, 12:04 uur

De Amsterdamse beurs heeft de stevige winsten van maandag verder weten uit te bouwen, na een vrijwel vlakke opening. Dinsdag aan het einde van de ochtend noteerde de AEX 0,8 procent hoger op 439,76 punten, terweijlk de AMX 0,4 procent steeg tot 637,41 punten.

"Er gebeurt weinig tot niets en iedereen is in spannende afwachting van het Britse EU-referendum", zei fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam tegen ABM Financial News. "Dat zal morgen ook nog wel het geval zijn", voegde hij toe.

"Pas als de eerste exit polls naar buiten komen, is er weer beweging te verwachten", veronderstelde Van Zeijl.

"Onze inschatting is dat de overwinning van het Brexit-kamp een impact van 15 tot 20 procent op de beursindices kan hebben", stelde analist Alan Vandenberghe van KBC Securities in een rapport. "Echter met aandelenbeurzen op het laagste niveau van de afgelopen drie maanden lijken de markten een "nee" al te hebben ingeprijsd", voegde de marktvorser toe.

Op macro-economisch vlak was het een rustige ochtend. Een meevaller kwam uit Duitsland, waar de ZEW index voor het economisch sentiment in juni onverwacht fors steeg. De index die het vertrouwen in de Duitse economie in de komende zes maanden weergeeft, steeg van een stand van 6,4 in mei naar 19,2 deze maand. Verwacht was juist een daling naar 4,8.

De investeringen in Nederland zijn in april in een hoger tempo gestegen dan in de voorgaande maand. In april lag het volume van de investeringen in materiële vaste activa 8,4 procent hoger dan in april 2015. De stijging was aanzienlijk hoger dan de 3,4 procent in de voorafgaande maand, hetgeen volgens het CBS vooral kwam doordat in april de investeringen in woningen opnieuw aanzienlijk groeiden.

In de Verenigde Staten komen later op de dag FedEx en Adobe met kwartaalcijfers.

Het muntpaar euro/dollar werd dinsdag 0,2 procent hoger verhandeld op 1,1343. Olie werd goedkoper. Futures op een vat West Texas Intermediate werden 0,9 procent goedkoper op 48,94 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,1 procent daalden naar 50,09 dollar.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was Altice de grootste stijger met een toename van 1,3 procent. De Franse kabelaar meldde maandagavond een reorganisatie van het management met het oog op de afronding van de overname van het Amerikaanse Cablevision. De wijzigingen waren volgens diverse analisten geen verrassing. Philips kreeg er 1,0 procent bij, nadat het concern dinsdagochtend bekendmaakte de medische softwareproducent PathXL in Noord-Ierland over te nemen. Het fonds kreeg van UBS echter ook een koersdoelverlaging van 25,00 naar 23,50 euro om de oren vanwege de neerwaarts bijgestelde waardering van Philips Lighting.

Philips Lighting zelf, kort na de beursgang nog een lokaal fonds, kreeg van UBS een initieel Neutraal advies met een koersdoel van 22,50 euro.

Een opvallende daler in de AEX was KPN met een verlies van 2,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverlaging voor het telecombedrijf door Raymond James. KPN ging van Outperform naar Market Perform. Volgens Raymond James heeft KPN omzetgroei nodig om de winst aan te jagen, terwijl de marktontwikkelingen juist moeilijk zijn.

Op de Midkap waren Intertrust en TomTom met elk een plus van 1,1 procent de sterkste stijgers, terwijl Aperam 1,7 procent daalde.

Onder de AScX-fondsen waren DPA Group en Fagron de grootste stijgers met respectievelijk 1,9 en 6,1 procent. Het koersdoel voor DPA werd door SNS Securities verhoogd na een sterk eerste kwartaal en de verwachting dat de onderneming ook in het tweede kwartaal wel eens positief weet te verrassen.

Bij de lokale fondsen trok Hunter Douglas de aandacht met de bekendmaking een meerderheidsbelang in Blinds 2go te hebben genomen.Financiële details werden niet vrijgegeven. Het bedrijf, zelf in meerderheid in handen van oprichtersfamilie Sonnenberg en eigen management en medewerkers, noteerde onveranderd op 43,00 euro.

Eurocastle noteerde 0,5 procent lager op 6,35 euro, nadat het vastgoedbedrijf meldde zijn aandeleninkoopprogramma te hebben afgerond.

Leren beleggen

Live koersen