Redactie ABM Financial News - Vrijdag 24 juni 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdagochtend, in lijn met de overige Europese aandelenmarkten, fors in het rood, vanwege het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De hoofdgraadmeter noteerde 6,3 procent lager op 421,56 punten, terwijl de AMX 5,4 procent daalde tot 613,63 punten en de AScX 3,6 procent verloor tot 741,73 punten.

Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx spreekt van een teleurstellende uitkomst van het Britse referendum. "Hoewel de AEX fors in de min noteert is geen sprake van complete chaos", aldus de beleggingsspecialist. "Het loopt niet uit de hand. Het is mijn vermoeden dat centrale banken er alles aan doen om te proberen de boel te stabiliseren", voegde Schaaf toe. "Het beeld dat er geen maandag komt is onterecht", volgens de beleggingsspecialist.

Desondanks hangt volgens Schaaf wel degelijk een duidelijk negatief sentiment in de markt, "maar de grote vraag is uiteindelijk hoe de markt er aan het einde van de handelsdag bij ligt, daar gaan we gedurende het verloop van de dag achter komen", aldus de kenner.

Hoewel de AEX er momenteel acceptabel bij ligt, voorziet Schaaf een hernieuwde verkoopgolf. "Een AEX-index-niveau rond de 420 punten is acceptabel, maar als we wegzakken tot pakweg 412 is dit niet zo maar van de tafel te vegen", aldus Schaaf. "We zitten nu in de twijfel-fase."

De handelsdag staat volledig in het teken van de toch onverwachte uitslag van het Brits referendum. Waar het Damrak donderdag nog plussen noteerde uit optimisme vanwege de groeiende overtuiging dat de Britten in meerderheid het Brits EU-lidmaatschap steunden, ging het Damrak vrijdagochtend fors onderuit, nadat het tegendeel bleek.

Nog voorbeurs werd vrijdag definitief bekend dat 51,9 procent van de Britse kiezers voor opzegging van het lidmaatschap van de EU stemde. Met een opkomst van 72,2 procent van het Britse electoraat stemden 17,4 miljoen Britten voor een vertrek uit de EU.

De Britse premier David Cameron, zelf een voorstander van het EU-lidmaatschap, kondigde kort na de publicatie van de officiële uitslag zijn ontslag aan.

Een vat Brent olie noteerde vrijdagochtend 4,5 procent lager op 49,30 dollar en West Texas Intermediate olie daalde 4,4 procent tot 47,92 dollar.

Het Britse pond noteerde ten opzichte van de dollar 6,8 procent lager op 1,3680. De euro noteerde ten opzichte van de greenback 2,5 procent lager op 1,1104.

Stijgers en dalers
Van alle genoteerde fondsen in Amsterdam noteerde alleen Nedap op een kleine plus. Alle overige AEX-, AMX- en AScX-fondsen noteerden in het rood.

Van de hoofdfondsen werden vrijdagochtend met name de financiële waarden zwaar getroffen. ING is met een verlies van 15,4 procent de sterkste daler. Aegon noteerde 10,4 procent lager en ABN-Amro verloor 8,2 procent.

Shell noteerde 5,0 procent lager en meldde in samenwerking met de Britse regering en Europese instellingen zich voor te bereiden op de effecten van de Brexit.

Onder de Midkap-fondsen namen Air France-KLM, BAM, Arcadis en Delta Lloyd het voortouw qua verliezen. Air France-KLM verloor 13 procent en BAM noteerde 12,4 procent lager. Arcadis en Delta Lloyd noteerden beide 10,1 in de min.

Van de kleinere fondsen stonden Neways, AMG en BinckBank met verliezen van achtereenvolgens 6,7, 6,2 en 6,0 procent het meest onder druk.

Nedap boekte als enige fonds aan het Damrak een plus van 0,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen