Redactie ABM Financial News - Woensdag 1 juni 2016, 12:10 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag halverwege de handelsdag lager, met verliezen voor financials en een lagere olieprijs, na een lager slot op Wall Street en gemengde economische cijfers uit Azië.

Rond het middaguur noteerde de AEX index 0,5 procent lager op 445,50 punten, terwijl de Midkap 0,9 procent verloor en de AScX 0,4 procent inleverde.

"Wat er vandaag op de beurs gebeurt, komt vooral overwaaien uit Azië", zei beleggingsstrateeg Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners.

De vlakke groeicijfers uit China waren niet slecht, maar het effect van de overheidsstimulering viel tegen, en ook de lagere Chinese munt baarde beleggers zorgen, dacht Van Leenders.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone in mei in iets lager tempo groeide dan in april, conform verwachting. In Nederland steeg de bedrijvigheid licht.

De olieprijzen daalden. Een vat West Texas Intermediate werd woensdag 1,6 procent goedkoper op 48,34 dollar. Voor Brent werd per vat 1,8 procent minder betaald, op 48,99 dollar.

"Normaal is er een negatieve correlatie tussen de energieprijzen en de beurs, maar na de sterke daling van de olieprijs was een stijging een tijd lang goed voor de beurs", zei Van Leenders. "Bij de huidige niveaus is die relatie weer aan het keren en is er even wat minder correlatie."

De euro noteerde woensdag 0,2 procent hoger op 1,1157 dollar.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen noteerden slechts 5 van de 25 aandelen in het groen.

Koploper was supermarktconcern Ahold met met een winst van 3,2 procent, na kwartaalcijfers die conform verwachting waren, met hogere omzet en winst in alle markten door goede prestaties in de winkels en online. Analisten van Jefferies spraken van sterke kwartaalcijfers.

Chemieconcern DSM volgde met 1,9 procent winst.

Indexzwaargewicht Shell leverde juist 1,4 procent in.

Grootste daler was Aegon met een verlies van 3,4 procent. Ook de andere financials ABN Amro, ING en NN Group waren uit de gratie, met verliezen van 1 tot 2 procent.

Naast de zorgen over China speelden voor de banken mogelijk de matige cijfers over de kredietverlening in de eurozone een rol, zei Van Leenders. "Dat schiet niet echt op. Bij zo veel stimulering door de centrale bank zou je misschien wel iets meer kredietverlening willen zien."

Beleggingsstrategen van ABN Amro MeesPierson zeiden woensdag in een rapport een onderweging van financials te adviseren, omdat het einde van de monetaire stimulering in zicht is en politieke verschuivingen door het Brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen op korte termijn voor marktonrust kunnen.

In de Midkap was Delta Lloyd de sterkste daler met een verlies van 3,9 procent.

OCI daalde 3,6 procent en Be Semiconductors leverde 2,2 procent in.

WDP was de sterkste stijger met 1,3 procent.

Bij de kleinere fondsen verloor Value8 2 procent, na aankondiging van een verplicht bod op de resterende aandelen van Sucraf. Het investeringsvehikel wil Sucraf in de toekomst geschikt maken voor een mogelijke reverse listing.

AScX-fonds Fagron noteerde 0,3 procent lager. De magistrale bereider agendeerde op 1 juli 2016 een buitengewone vergadering van aandeelhouders om goedkeuring te vragen voor de uitgifte van 1 miljoen warrants. Met de uitgifte van warrants wil Fagron het kapitaal verhogen.

Jefferies startte met het volgen van Philips Lighting met een Underperform-advies en een koersdoel van 17,00 euro. Het aandeel noteerde 0,9 procent in het rood op 22,11 euro.

Coca-Cola European Partners noteerde op zijn tweede beursdag 1,6 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen