Redactie ABM Financial News - Vrijdag 17 juni 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs heeft de openingswinsten gedurende de ochtend uitgebreid. De hoofdgraadmeter koerste richting de klok van elf uur 1,0 procent hoger op 422,68 punten, terwijl de AMX zelfs 1,4 procent won.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management zorgde de moordaanslag op het Britse parlementslid Jo Cox donderdag aan het einde van de middag al voor hogere koersen. Cox werd gisteren op straat neergeschoten en gestoken door een man die 'Britain First' zou hebben geroepen. Vanwege de aanslag legden zowel de voor- als de tegenstanders van het EU-lidmaatschap van Verenigd Koninkrijk hun campagnes stil.

Diverse analisten verwachten dat de aanslag wel eens een ommekeer in de Brexit-discussie teweeg kan brengen. "Het Brexit-kamp heeft overduidelijk een tik gekregen," aldus Vermeulen, die zelf verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in de EU zal blijven. De vermogensbeheerder wees op een grote groep zwevende kiezers, die zich na de moordaanslag mogelijk eerder zullen scharen achter de tegenstanders van een Brexit.

Verder werd het positieve sentiment op de beurzen gedragen door de groene koersenborden in Azië, aldus Vermeulen.

Vanochtend werd bekend dat in mei ruim een kwart meer woningen in Nederland is verkocht. Het Kadaster registreerde afgelopen maand 25,3 procent meer verkochte woningen dan in mei 2015.

Ook bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek dat Nederland in 2015 voor 52 miljard euro uitvoerde naar het Verenigd Koninkrijk. In totaal verdiende Nederland in 2015 20 miljard euro aan de export naar de Britten.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag nog het een en ander te verwerken, waaronder de arbeidskosten in de eurozone in het eerste kwartaal. Ook staan in Amerika de woning- en bouwvergunningen in mei op de rol, evenals de leidende indicatoren.

Verder stelde marktanalist Ron van der Does van IG Markets dat de optie-expiratie van vanmiddag voor wat volatiliteit kan zorgen. "Het heeft in het verleden nog wel eens voor heftige koersbewegingen gezorgd, vooral als het gaat om kwartaalexpiraties," aldus de marktvorser. "Dit laatste is deze maand het geval."

Het muntpaar euro/dollar werd 0,2 procent hoger verhandeld op 1,1255. Olie werd duurder. Juli-futures op een vat West Texas Intermediate werden 1,1 procent duurder op 46,71 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,6 procent stegen op 47,92 dollar.

Stijgers en dalers
Bijna alle hoofdfondsen noteerde vrijdag in het groen, met uitzondering van SBM Offshore dat 0,3 procent prijsgaf en indexzwaargewicht Unilever dat 0,1 procent verloor.

De financiële waarden lagen er goed bij, met ING Groep dat 2,9 procent bijschreef, Aegon dat 2,2 procent meer waard werd en ABN AMRO dat 2,0 procent steeg. In de Midkap koerste Delta Lloyd 5,0 procent hoger. Goldman Sachs International en UBS Investment Bank hebben als begeleidende banken de overtoewijzingsoptie bij de verkoop van het aandelenbelang van Delta Lloyd in Van Lanschot volledig uitgeoefend. Delta Lloyd verkocht daarmee het volledige belang van 30,2 procent in Van Lanschot. De bruto opbrengst bedroeg bijna 200 miljoen euro.

ArcelorMittal won 2,3 procent. De staalreus zou volgens de Franse krant Le Figaro van plan zijn om een tweetal Franse dochterbedrijven te verkopen. ArcelorMittal zou zowel Solustil als WireSolutions van de hand willen doen.

In de Midkap won naast Delta Lloyd ook het volatiele OCI aanzienlijk. Het aandeel steeg 3,4 procent, gevolgd door Galapagos dat 3,2 procent bijschreef. USG People, waarop een bod van 17,50 euro per aandeel ligt door het Japanse Recruit, maakte een pas op de plaats. GrandVision en Intertrust waren de enige dalers in de AMX met een koersverlies tot 0,3 procent.

Onder de kleinere fondsen waren de ogen gericht op Accell Group, na een koersdoelverhoging van SNS Securities. SNS verhoogde het koersdoel van 28,00 naar 31,20 euro met een onveranderd koopadvies. Analist Gerard Rijk van SNS Securities wees op verbeteringen in de organisatie, waarbij de hele bevoorradingsketen van de fabrikant van fietsmerken als Sparta, Batavus en Raleigh wordt gecentraliseerd. Verder wordt de verkoop van elektrische fietsen volgens Rijk dominanter in de totale omzet van het bedrijf uit Heerenveen en voorziet de marktvorser als gevolg van verbeterde operationele prestaties een mogelijk stijging van de EBIT-marge van 6,3 procent naar 8 procent in 2020. Daarbij wordt mogelijk een waarde van 14 euro per aandeel gecreëerd. Het aandeel Accell won 7,0 procent.

Value8 verloor 4,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen