Redactie ABM Financial News - Donderdag 9 juni 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs heeft het openingsverlies gedurende het verloop van de ochtend verder uitgebouwd, nadat de olie-futures na de start van de handelsdag daalden.


De AEX noteerde omstreeks 11.00 uur 1,0 procent lager op 445,63 punten, de AMX verloor 1,0 procent tot 659,77 punten en de AScX noteerde vlak op 776,47 punten.

"In eerste instantie lag de markt er redelijk neutraal bij. Daarna ging het echter omlaag", aldus Ron van der Does, marktanalist van IG, eraan toevoegend dat de oorzaak van de daling de fors lagere olieprijs is, die volgens hem na de recente stijgingen waarschijnlijk onder druk staat vanwege winstnemingen.

Volgens Van der Does staan er donderdag geen noemenswaardige publicaties op de agenda "en ook over een mogelijk Brexit is er vandaag geen nieuws", aldus de marktanalist. "ECB-president Mario Draghi sprak donderdagochtend in Brussel, maar had niets te melden", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd gedurende de eerste helft van de handelsdag bekend dat de Duitse export op jaarbasis is gestegen met 3,8 procent. De import noteerde vrijwel onveranderd. De consumentenprijzen van Nederland noteerden in mei onveranderd ten opzichte van een jaar eerder.

Vanuit Azië kwam voorbeurs tevens het nieuws dat de Japanse orders voor machines in april zijn gedaald met 11,0 procent op maandbasis. Op jaarbasis bedroeg de daling 8,2 procent. Tevens werd bekend dat de centrale bank van Nieuw Zeeland zijn rente handhaaft. De consumentenprijzen in China zijn mei op jaarbasis gestegen met 2,0 procent.

Om 12.00 uur staan werkloosheidsdata van de OESO op de agenda, gevolgd door de wekelijkse steunaanvragen in de VS om 14.30 uur en de Amerikaanse groothandelsvoorraden van april om 16.00 uur.

Brent noteerde donderdagochtend 0,5 procent lager op 52,24 dollar en West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 51,07 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1366.

Stijgers en dalers
Van de AEX-fondsen noteerden vrijwel alle fondsen donderdagochtend in de min. Alleen Altice noteerde vlak. Aegon was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler. De energiefondsen stonden onder druk, vanwege de lagere olieprijs, waarbij Shell 1,2 procent lager noteerde en SBM Offshore 1,5 procent verloor en Vopak 0,7 procent daalde.

Woensdag nabeurs werd bekend dat Galapagos deel gaat uitmaken van de AEX en Refresco en Wessanen schuiven op naar de Midkap. Biotechbedrijf Galapagos neemt de plaats in van TNT Express. Refresco en Wessanen komen uit de Smallcap en hun plaats wordt ingenomen door de lokale fondsen AND en Holland Colours. Deze wijzigingen gaan in vanaf maandag 20 juni.

Midkapper Delta Lloyd heeft zijn belang in Van Landschot verkocht. Delta Lloyd haalde in eerste instantie 180,4 miljoen euro op met de verkoop van 11.272.729 certificaten. Het belang van Delta Lloyd in Van Lanschot omvatte 27,4 procent van het geplaatste aandelenkapitaal van Van Lanschot. De aanbiedingsprijs lag op 16 euro per aangeboden certificaat. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Intertrust heeft met de uitgifte van 6,8 miljoen aandelen voor 18,00 euro per aandeel 122 miljoen euro opgehaald. Het aandeel daalde 6,2 procent en was daarmee de sterkste daler.

NSI heeft overeenstemming bereikt met Wereldrestaurant Watertuin voor de verhuur van de gehele eerste verdieping van de Sterpassage in winkelcentrum In de Boogaard in Rijswijk. De overeenkomst heeft een looptijd van vijftien jaar en betreft een oppervlak van 5.000 vierkante meter. Het aandeel verloor 0,9 procent.

PostNL moet kleine postvervoerders toegang lijven geven tot zijn infrastructuur, oordeelde de Nederlandse mededingingsautoriteit Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) donderdag, in een poging de concurrentie in het Nederlandse postverkeer hoog te houden. Het aandeel noteerde donderdagochtend vlak.

Van de kleinere fondsen kon Lucas Bols rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de destillateur en cocktailverkoper over het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, een hogere nettowinst rapporteerde op een lager bruto resultaat en lagere omzet. Het lager brutoresultaat en de gedaalde omzet zijn met name het resultaat van de afbouw van de voorraden. De nettowinst steeg dankzij lagere schulden en rentelasten. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen