Redactie ABM Financial News - Woensdag 8 juni 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs heeft het openingsverlies gedurende de ochtend niet weten weg te werken. De AEX gaf 0,4 procent prijs op 449,78 punten.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer verkeren de beurzen op dit moment in een rustige fase, waarin Nederlandse beleggers zich vooral voorbereiden op enkele beursgangen. Op vrijdag staan de beursgangen van verzekeraar ASR en sportketen Basic-Fit op de rol.

Evenwel zijn de naweeën van een tegenvallend banenrapport van afgelopen vrijdag nog merkbaar in de markt, zo stelde Nijkamp. "Als gevolg daalde de dollar en stegen de grondstofprijzen, waardoor grondstofaandelen er ook vandaag nog goed bijliggen," aldus de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak bleek er vanochtend vooral nieuws uit Azië. De Japanse economie in de eerste drie maanden van dit jaar was harder gegroeid van aanvankelijk gedacht, terwijl de Chinese export in mei minder hard bleek gestegen dan de import. De hogere Chinese importcijfers bevestigden de industriële en binnenlandse vraag, wat als een sterk teken van groei gezien wordt, zo stelde marktanalist Ron van der Does van IG.

Later vandaag staan nog enkele andere macro-economische cijfers op de rol, waaronder de wekelijkse olievoorraden in Amerika.

Het muntpaar euro/dollar werd licht hoger verhandeld op 1,1370.

Olie vond gedurende de ochtend de weg verder omhoog. Futures op een vat West Texas Intermediate stegen vanochtend 0,4 procent op 50,55 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,5 procent duurder werden op 51,68 dollar. De zwakkere dollar en de aanhoudende productieonderbrekingen in Nigeria speelden de olieprijzen recent in de kaart.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen koersten slechts 5 van de 25 fondsen in het groen onder leiding van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en SBM Offshore die bijna anderhalf procent bijschreven. Shell voert volgens persbureau Bloomberg reparaties aan een beschadigde Nigeriaanse pijpleiding uit. De betroffen schade ontstond in februari en een week geleden, als gevolg van explosies op twee locaties, aldus een bron.

Dinsdag ontvouwde Shell zijn strategie voor de komende jaren, hetgeen door analisten van Standard & Poor's positief werd ontvangen, ondanks dat de uitspraken van de oliereus in grote lijnen volgens de verwachtingen waren. S&P verhoogde het koersdoel voor Shell van 17,00 naar 17,90 Britse pond, maar handhaafde het Houden-advies.

TNT Express won 0,2 procent. De pakketbezorger is van plan om de bezorgdiensten in Spanje uit te breiden.

Gemalto moest in de AEX de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,4 procent en ook Philips kon met een min van 1,7 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 3,4 procent, nadat de navigatiespecialist een contract tekende met de Zweedse autofabrikant Volvo voor de levering van kaarten en navigatiediensten. Financiële details werden niet gegeven. De opdracht toont volgens SNS Securities aan dat de Nederlandse kaartenmaker marktaandeel wint ten opzichte van concurrent Here.

Verder koersten Fugro en PostNL respectievelijk 1,1 en 0,5 procent hoger.

BE Semiconductor Industries bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,2 procent en ook Galapagos had het moeilijk. Het fonds verloor 1,5 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Van Lanschot 1,9 procent, terwijl Probiodrug 3,1 procent prijsgaf.

Leren beleggen

Live koersen