Redactie ABM Financial News - Woensdag 29 juni 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs heeft woensdag de positieve trend van dinsdag kunnen vasthouden en noteerde aan het eind van de ochtendhandel 1,9 procent hoger op 425,49 punten. De Midkap en Smallcap noteerden een winst van respectievelijk 1,5 en 0,9 procent.


"Het lijkt er op dat de markt in de gaten krijgt dat er na vorige week donderdag wel erg veel kwijt is gespeeld in verhouding tt wat er nu echt aan de hand is", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

Van der Schaaf schat in dat de markt momenteel vooral nog koopjesjagers trekt en in combinatie met de laatste handelsdagen van het kwartaal de koersen overwegend hoger zet. Veel van de winnaars van vandaag, zoals KPN, zijn behoorlijk onderuit gekomen", aldus de vermogensbeheerder.

Van der Schaaf gaf aan dat vrijdag veel handelspartijen scheef bleken te zitten. "Vrijwel iedereen ging uit van een intelligente keuze, maar het pakte dus anders uit en toen ging het hard in een lege markt. Veel fondsmanagers zijn overigens een stuk nuchterder en ook dat zet de marktstress even in het achterkamertje", aldus de vermogensbeheerder.

De AEX, andere toonaangevende Europese beurzen, en Wall Street sloten dinsdag ook al hoger en Aziatische beurzen gingen de Europese aandelenmarkten woensdag voor en sloten flink hoger.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in juli is verbeterd, terwijl het vertrouwen onder consumenten in de eurozone in juni licht verslechterde. De Spaanse consumentenprijzen daalden in juni minder hard.

De prijs van een vat West Texas Intermediate noteerde woensdag 1,3 procent hoger op 48,46 dollar en een vat Brent noteerde 1,2 procent hoger op 49,14 dollar.

De euro noteerde woensdag ten opzichte van de dollar op 1,1066 dollar. Ten opzichte van het Britse pond noteerde de Europese munt 0,8250 Britse pond.

Stijgers en dalers
Shell kreeg bij Liberum een koersdoelverhoging van 1.910 pence naar 2.071 pence, bij een gehandhaafd koopadvies. Het aandeel noteerde 3 procent hoger.

Aegon draagt per 1 juli aanstaande de portefeuille van zakelijke schadeverzekeringen van Aegon over aan de Duitse sectorgenoot Allianz, nu de Nederlandse mededingingsautoriteit Autoriteit Consument en Markt deze transactie heeft goedgekeurd. Het gaat om een actieve portefeuille met zakelijke schadeverzekeringen en een premievolume van circa 90 miljoen euro en twee run-off portefeuilles. In totaal betreft het ruim 60.000 klanten. Aegon noteerde 0,2 procent in de plus.

Boskalis kreeg van Kepler Cheuvreux woensdag een adviesverhoging van Reduceren naar Houden, met een ongewijzigd koersdoel van 30,00 euro. Analist Andre Mulder stelde in een rapport dat Boskalis tot de slechtst presterende aandelen in de oliesector behoorde, waarbij het aandeel op het laagste niveau in 52 weken wordt verhandeld. Hoewel de sector de wind in de rug lijkt te hebben, blijft een stijging van de olieprijs vooralsnog beperkt, aldus Mulder. Verder stelde de marktvorser dat de baggeractiviteiten bij Boskalis onder druk staan, mede omdat de uitbreiding van het Suezkanaal een vertekend beeld geven, en vanwege een afgenomen vraag. Het aandeel Boskalis noteerde woensdag aan het eind van de ochtend 2,8 procent hoger.

Heineken kreeg van HSBC een adviesverlaging van Kopen naar Houden, bij een ongewijzigd koersdoel van 88,00 euro. De analisten van de bank hebben hun taxaties voor de valutakoersen van het Britse pond en de euro, en de risico-inschattingen voor de Europese drankensector, aangepast. En hoewel de aanpassingen beperkt zijn, vinden de marktvorsers de fondsen in de sector met een significante Europese blootstelling er minder aantrekkelijk uitzien. Heineken steeg 0,3 procent.

Bij de AEX fondsen werd verder een eerste belang bij NN Group gemeld door Norges Bank, dat een kapitaalbelang van 3,22 procent nam met eenzelfde stemrecht. NN Group noteerde 1,1 procent in de plus.

Van de AEX-fondsen sprongen verder KPN, ArcelorMittal en Altice in het oog. KPN won 3,4 procent en ArcelorMittal en Altice dikten beide 3,8 procent aan.

ABN AMRO droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn en daalde 0,2 procent. De bank was tevens de enige verliezer in de AEX.

Bij de Midkap-fondsen stond Air France-KLM in de belangstelling. Onderdeel KLM zou uit de Association of European Airlines (AEA) zijn gestapt. Dit meldde De Telegraaf dinsdagavond, die zich beroepte op een bevestiging vanuit deze Europese organisatie van Europese luchtvaartmaatschappijen in Brussel. Een woordvoerder van KLM kon hierop desgevraagd door ABM Financial News woensdagochtend niet direct een reactie geven en de AEA was niet voor commentaar bereikbaar. Het aandeel Air France-KLM noteerde woensdag 1,5 procent hoger.

Van de Midkap-fondsen won Intertrust verder 3 procent, TomTom 1,6 procent en Eurocommercial Properties 3,5 procent. Er waren geen dalers in de index. TKH noteerde vlak.

Bij de lokale fondsen was Eurocastle een van de weinige fondsen met nieuws. JPMorgan Chase meldde een stemrecht van 5,63 procent. Het kapitaalbelang bleef nihil. Op 22 juni dit jaar meldde JPMorgan Chase een stemrecht van 3,04 procent, zonder kapitaalbelang. Eurocastle steeg 1,0 procent.

Brunel verwacht tussen 12 en 18 maanden vanaf nu een herstel in nieuwe olie- en gasprojecten. Dit zei CEO Jan Arie van Barneveld tegen ABM Financial News. Volgens ING is de bodem bij Energy nog niet in zicht. Het aandeel noteerde woensdag 0,4 procent lager.

Onder de kleinere fondsen daalde AMG met 0,6 procent, AND met 1,1 procent en Beter Bed met 2,1 procent terwijl Lucas Bols 3 procent opliep en Accell er 2,6 procent bij kreeg.

Leren beleggen

Live koersen