Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 juni 2016, 11:59 uur

Het Damrak noteerde dinsdag in de ochtendhandel in positief terrein, met de AEX 1,2 procent hoger op 450,66, terwijl indexzwaargewicht Shell het sentiment ondersteunde.

Het Brits-Nederlandse Shell verhoogde dinsdag de kostenbesparingsdoelstelling die het energieconcern verwacht te behalen uit de 50 miljard dollar bedragende overname van BG group. Shell steeg 3,3 procent op het nieuws en was daarmee de grootste stijger in de AEX.

De Midkap en Smallcap noteerden ondertussen beide 0,6 procent hoger.

Beleggers haalden geruststelling uit een toespraak van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve op maandag, waar Janet Yellen zei dat "nieuwe vragen over de economische vooruitzichten zijn opgekomen door de recente data over de arbeidsmarkt." De Fed verwacht dat de economie zal verbeteren maar zal de rente niet verhogen totdat er een antwoord is op de nieuwe onzekerheden, zei Yellen.

"De aandelenbeurzen hebben de opbeurende woorden van Janet Yellen overgenomen", zeiden analisten van Rabobank.

"Er is toch opluchting in de markt ontstaan na de woorden van Yellen", zei marktanalist Ron van der Does van IG Markets. "Zij heeft de markt duidelijk ondersteund".

De olieprijs stuwde het sentiment verder, met Brent-olie in de ochtendhandel 0,2 procent hoger, waarmee de prijs weer boven de 50 dollar per vat noteert, op 50,63 dollar per vat. De future op de New York Mercantile index noteerde 0,2 procent hoger, nog net onder dat psychologisch belangrijke niveau, op 49,78.

"De olieprijs blijft goed in de markt liggen, überhaupt alle grondstoffen. Dat geeft in feite een opwaartse druk aan de fondsen. Er staan maar drie fondsen in het rood, op minimale verliezen", zei Van der Does.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse industriële productie in april toenam met 0,8 procent op maandbasis, na een daling van 1,1 procent in maart. Daarmee was het cijfer voor maart beter dan het voorlopige cijfer, dat nog wees op een productiedaling van 1,3 procent.

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van 2016 iets sterker gegroeid dan uit een eerdere raming bleek, werd dinsdag verder bekend uit cijfers van Eurostat.

"De groei bleek toch sterker dan verwacht in de eurozone, op jaarbasis 1,7 procent, geen verkeerde groei, dat geeft toch steun", zei Van der Does. "Voorlopig zit er een positief sentiment in."

De euro noteerde 0,1 procent hoger ten opzichte van de dollar op 1,1372 dollar.

"De speech van Janet Yellen van maandag was natuurlijk een belangrijk aandachtspunt, maar Yellen bleef een renteverhoging tot de mogelijkheden beschouwen zonder een timing aan te geven. Dat is geen nieuw inzicht en daarmee bleef de dollar ten opzichte de euro en de yen relatief stabiel", zei valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij.

Stijgers & Dalers
Shell, dat in februari de overname van BG afrondde, zette op dinsdag de prioriteiten uiteen voor het nieuwe concern, en liet daarbij weten nu te voorzien tegen 2018 4,5 miljard dollar aan kostenbesparingen te hebben gerealiseerd. Eerder ging Shell uit van 3,5 miljard dollar aan kostenbesparingen.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell liet verder weten dat de vraag naar olie en gas in de komende tientallen jaren robuust zal blijven.

SBM steeg 3,3 procent.

Ook financials waren aan de winnende hand, met ING 1,7 procent hoger en ABN AMRO op een winst van 0,6 procent.

"Yellen was toch gematigd positief over de economie, en liet in feite de deur naar een renteverhoging open. Feit is wel dat die renteverhoging aanstaande is", zei Van der Does. Een renteverhoging is positief voor banken, die worstelen met het behalen van rendement in het lage-rente klimaat. "Hogere rentes geven nu eenmaal betere marges".

"ING was toch te weinig beloond de laatste tijd. Als de rente omhoog gaat, kan ING wel eens flink omhoog gaan", voegde de marktanalist toe.

ArcelorMittal noteerde 0,6 procent lager. Het concern blijft belangstelling tonen voor de Italiaanse staalfabriek Ilva en zal eind juni dit jaar samen met de voormalige eigenaren een bod uitbrengen. Dit schreef analist Inigo Recio Pascual van BEKA Finance dinsdag in een rapport. Van der Does wees erop dat ArcelorMittal recent een aanzienlijke stijging had ingezet, waardoor een daling niet uit kon blijven.

In de Midkap was Fugro koploper met een winst van 4,3 procent. De dalers bleven beperkt, met Eurocommercial als grootste daler met een verlies van 0,5 procent.

Intertrust noteerde 0,8 procent hoger. Berenberg heeft dinsdag het koersdoel voor Intertrust verhoogd van 20,00 naar 23,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling, nadat de onderneming maandag de overname van de Britse sectorgenoot Elian aankondigde.

In de Smallcap stond Fagron 3,5 procent hoger, waarmee het de grootste stijger was, gevolgd door Brill, met een 2,0 procent winst. Hekkensluiter was Kiadis Pharma, dat 2,7 procent lager stond.

Leren beleggen

Live koersen