Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 juni 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag in het rood, met de AEX 1,5 procent lager op 422,88.


De Midkap en Smallcap lieten eveneens rode cijfers zien. De verliezen bedroegen respectievelijk 1,5 procent en 1,3 procent.

De Amsterdamse aandelenmarkten borduren hiermee voort op eerdere verliezen. De Amsterdamse hoofdindex sloot maandag 1,7 procent lager op een slotkoers van 428,20 punten, nadat er vorige week ook al meer dan 2 procent werd ingeleverd.

"Voor de vierde dag op rij staan de aandelenbeurzen in de min. De AEX is al ruim 25 punten gedaald. De verwachting is dat de onrust voorlopig nog wel even aan zal houden", zeiden analisten van Rabobank.

Met het gevaar van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU daalde de yield op de Duitse 10-jaars obligaties dinsdag voor het eerst onder nul. De obligatiemarkten kennen veel belangstelling als gevolg van diverse grote onzekerheden, waarvan de dreiging van een Brexit de belangrijkste is.

Het rendement noteerde halverwege de ochtendhandel op 0,02 procent negatief. In de ochtenduren deed de Bund al meerdere pogingen om het nulpunt te doorbreken. Eerder noteerde de Duitse 5-jaars rente al negatief.

Ook de yield op de tienjarige Britse staatsobligatie is aanzienlijk gezakt door angst voor een Brexit, zei Ron van der Does, marktanalist bij IG Markets.. Het rendement daalde dinsdag tot 1,15 procent.

"Drie weken geleden stond de yield nog op 1,45 procent", schetste Van der Does de situatie. "Hiermee blijft de eigenlijk gewilde renteverhoging door de Bank of England langer uit".

Met de onrust omtrent een mogelijk vertrek van het verenigd Koninkrijk nu het referendum steeds dichterbij komt, steeg de euro in waarde ten opzichte van het Britse pond. Dinsdagochtend noteer de Europese munt 0,5 procent hoger op 0,7950.

"Doordat er gisteren liefst vier peilingen lieten zien dat het “Leave”-kamp misschien wel in de meerderheid is, schurkt het EUR/GBP valutapaar inmiddels tegen de 0,80 aan", zeiden de Rabobank analisten.

Ten opzichte van de dollar verloor de euro 0,5 procent in de ochtendhandel tot 1,1234 dollar.

De olieprijs breidde dinsdag de verliezen uit, en Brent-olie noteerde in de ochtendhandel op een verlies van 0,7 procent, waarmee de olieprijsfuture op 49,69 uitkwam.

De future op de New York Mercantile Index noteerde 0,7 procent lager op 48,14.

De International Energy Agency voorziet voor de tweede helft van dit jaar meer balans in de internationale oliemarkten. Dit bleek dinsdag uit het olierapport over juni van het agentschap. De IEA zag in mei een onverwachte uitval van productie in zowel OPEC-lidstaten als bij olieproducenten die geen lid zijn van het oliekartel. Vooral de uitval in Nigeria en Canada was significant.

Stijgers en Dalers
In de hoofdindex noteerde geen enkel fonds in positief terrein. Grootste daler betrof ArcelorMittal, met een 3,5 procent verlies.

Het staalconcern werd gevolgd door Altice, dat 3,2 procent in het rood noteerde, en Vopak, dat 2,3 procent lager stond.

Verzekeraar NN Groep benoemde Jan-Hendrik Erasmus tot Chief Risk Officer. Erasmus heeft zowel de Britse als Zuid-Afrikaanse nationaliteit en is momenteel nog partner bij Oliver Wyman. Het aandeel NN noteerde 1,5 procent lager.

Royal Dutch Shell zag zijn koersdoel licht opwaarts bijgesteld worden van 19,04 naar 19,10 Britse pond door Liberum, met een ongewijzigd koopadvies, na de beleggersdag van vorige week. De nettoschuld van de olie- en gasreus bedraagt 70 miljard dollar na de overname van BG, maar door lagere investeringen en stijgende olie- en gasprijzen zou deze moeten kunnen dalen en het dividend overeind moeten houden, verwacht Liberum. Het aandeel Shell noteerde desondanks 1,7 procent lager.

Philips noteerde 1,4 procent lager. Philips heeft de omwisselverhouding van het dividend vastgesteld. Aandeelhouders krijgen voor elke 28,97 aandelen die zij bezitten één nieuw aandeel Philips. In totaal 55,0 procent van de aandeelhouders opteerde voor een dividend in de vorm van aandelen.

In de Midkap waren eveneens geen fondsen zichtbaar die op winst noteerden. Galapagos was hekkensluiter met een 3,8 procent verlies. TomTom verloor 3,5 procent.

Het kleinste verlies was voor Flow Traders, dat 0,2 procent afstond.

In de Smallcap wisten vier fondsen in positief terrein uit te komen, waaronder DPA, als grootste stijger, met een winst van 1,2 procent.

MDxHealth sloot een akkoord met America's Choice Provider Network (ACPN) over de vergoedingen voor de prostaatkankertest SelectMDx. Dit maakte het Belgische biotechbedrijf met een notering aan het Damrak dinsdag voorbeurs bekend zonder financiële details vrij te geven. Het aandeel noteerde 4,7 procent hoger.

HAL stelde de omwisselverhouding voor het dividend van 6,50 euro per aandeel vast op 27,3. Dit maakte het investeringsvehikel maandag nabeurs bekend. Circa 78 procent van de aandeelhouders koos voor een dividend in aandelen, terwijl 22 procent contanten prefereerden. Het fonds verloor 0,8 procent.

Lavide koerst af op een reverse listing, een omgekeerde beursgang, en voert met een serieuze kandidaat "diepgaande gesprekken" hieromtrent. Dit liet de lege beurshuls maandagavond laat weten.

Leren beleggen

Live koersen