Redactie ABM Financial News - Vrijdag 10 juni 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag in de ochtendhandel lager, met de AEX 1,7 procent lager op 438,60, op de dag van het beursdebuut van zowel ASR als Basic-Fit.

De Midkap en Smallcap stonden op verliezen van respectievelijk 1,2 procent en 0,9 procent.

Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Investment Partners, wees op het lagere slot in Azië, evenals de dollar beweging. "De sterkte van de dollar is over het algemeen negatief voor opkomende markten, dat kan een reden zijn. Maar zo'n effect verschilt van dag-tot-dag natuurlijk."

Met het ontbreken van noemenswaardig negatief nieuws, of pessimistische macro-economische indicatoren, wees Van Leenders op monetaire rentebesluiten van de Federal Reserve en de Bank of Japan volgende week.

"Een renteverhoging door de Federal Reserve is helemaal uit de markt, maar in de Japan daar hebben ze een traditie van verrassen. Hoewel ik denk dat ze wachten tot de verkiezingen voor de Senaat zijn geweest in begin juli, waarna mogelijk nieuwe belastingplannen en stimuleringsplannen worden aangekondigd", zei Van Leenders.

In Amsterdam ondertussen steeg ASR vrijdagochtend 3,7 procent naar 20,23 euro. De Nederlandse Staat verkocht een 35 procent belang voor 19,50 per aandeel, wat aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte was. De IPO waardeert ASR op 2,93 miljard euro.

Basic-Fit verloor 2,7 procent tot 14,50 euro op de dag van de IPO. Het concern ging voor een openingskoers van 15,00 euro naar de beurs, wat de onderkant was van de afgegeven bandbreedte van 15,00 euro tot 20,00 euro, nadat het concern de afgelopen dagen bekritiseerd werd om zijn boekhoudmethode.

De prijs van olie daalde vrijdag, met Brent-olie 0,8 procent lager, maar nog steeds boven de 50 dollar per vat, op 51,19 dollar. De future op de New York Mercantile Index daalde 0,8 procent, tot onder de 50 dollar per vat, naar 49,78 dollar per vat.

De euro noteerde 0,2 procent lager op 1,1299 dollar.

"Veel beleggers lijken zich vrijdag vooral afzijdig te houden in afwachting van volgende week, wanneer de de Federal Reserve met zijn rentebesluit naar buiten komt. De Fed-futures wijzen pas op een kans van meer dan 50 procent op een renteverhoging in december", aldus senior trader en analist Sybren van der Hijden van Saxo Bank Nederland vrijdag tegen ABM Financial News.

Stijgers en Dalers
In de hoofdindex stonden slechts twee fondsen in de plus, met ArcelorMittal als grootste stijger met een winst van 0,2 procent. Mijnbouwers presteren goed met een later verwachte renteverhoging door de Federal Reserve.

KeplerCheuvreux heeft het volgen van ArcelorMittal hervat met een koopadvies. Dit maakte de broker vrijdag bekend. De analisten denken dat het nog te vroeg is voor beleggers om hun winsten te pakken, aangezien het staalbedrijf in het tweede en derde kwartaal waarschijnlijk meer winst zal behalen dan de verwachting is. Ook houden de marktvorsers rekening met een mogelijk herstel van de staalprijzen in Amerika, Canada en Mexico.

De enige andere stijger was TNT Express, op een winst van 0,01 procent.

Grootste daler was Randstad, met een verlies van 3,1 procent. Het uitzendbedrijf versterkt zijn positie in de Japanse markt voor arbeidsbemiddeling met de overname van Careo Group.

Financials waren aan de verliezende hand, met Aegon 2,6 procent lager, ING 2,5 procent, NN Group 2,5 procent, en ABN AMRO 1,2 procent lager.

In de Midkap waren de stijgers eveneens beperkt, met BESI als enige stijger op 0,3 procent.

In de Midkap was Delta Lloyd sterkste daler met een verlies van 3,0 procent.

Air France-KLM noteerde 2,2 procent lager in de Midkap, met de naderende vier-dagen durende pilotenstaking, die zaterdag van start gaat, in de spotlights. De staking komt op het moment van een prominent Europees voetbalevent, waarbij velen naar het land afreizen. In 2015 kostte een pilotenstaking het concern grofweg een half miljard. Air France CEO Frédéric Gagey liet donderdag weten dat de stakingen het concern dit keer circa 5 miljoen euro per dag kosten. Met het vertrek van CEO Alexandre de Juniac aan het hoofd van de luchtvaartgroep wordt er gesproken van "een onbestuurbaar concern".

Ook kwamen perikelen over de toekomst van KLM weer op, aangezien Air France piloten naar verluidt als onderdeel van de staking vluchten opeisen naar bestemmingen die nu vanaf Amsterdam Schiphol startten, wat de Nederlandse minister van financiën, evenals van transport, en het KLM-bestuur deed benadrukken dat van een overheveling van vluchten naar Frankrijk geen sprake is.

In de Smallcap was AMG met een verlies van 3,1 procent de grootste daler. BinckBank volgde met 2,1 procent.

Koploper was Nedap met een winst van 1,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen