Redactie ABM Financial News - Maandag 13 juni 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs heeft gedurende de ochtend de openingsverliezen iets teruggebracht, maar kon evenwel niet positief territorium komen. De AEX koerste rond de klok van half 11 1,0 procent lager op 431,30 punten, terwijl de AMX zelfs 1,8 procent prijsgaf.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer is de aandacht van beleggers nu vooral gericht op de olieprijzen en het naderende Britse referendum. Daarbij drukken de dalende olieprijzen en onzekerheid over een Brexit op het sentiment, aldus Nijkamp.

De vermogensbeheerder wees erop dat wedkantoren nu verwachten dat circa 70 procent van de Britten tegen een Brexit zal stemmen.

De macro-economisch agenda is vandaag zo goed als leeg. Beleggers kijken deze week vooral uit naar het rentbesluit van de Amerikaanse centrale bank op woensdag. Evenwel wordt er niet veel actie verwacht. "Nadat vorige week vrijdag in de Verenigde Staten een tegenvallend banenrapport over mei met 38.000 banen werd gepubliceerd, lijkt de vergadering van de Fed een 'non-event' te worden en wordt er [naar verwachting] geen renteverhoging doorgevoerd," aldus analisten van ABN AMRO.

Het muntpaar euro/dollar werd licht hoger verhandeld op 1,1268.

Olie werd goedkoper. Juni-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,8 procent op 48,70 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,6 procent prijsgaven op 50,25 dollar. Vrijdag sloot de prijs voor een vat ruwe olie ook al onder het weerstandsniveau van vijftig dollar, nadat cijfers wezen op een stijgend aantal boorinstallaties in de Verenigde Staten.

Stijgers en dalers
In de AEX bleven alle fondsen in het rood, waarbij ArcelorMittal het meest aan beurswaarde verloor. De staalreus koerste 6,4 procent lager. Ook de verzekeraars hadden het moeilijk. NN Group en Aegon daalden respectievelijk 1,7 en 2,1 procent, terwijl Delta Lloyd in de Midkap 2,6 procent prijsgaf.

Onder de hoofdfondsen daalde Unibail-Rodamco met 0,4 procent het minst hard. Verder hield indexzwaargewicht Unilever de verliezen met 0,3 procent beperkt.

In de Midkap maakte USG People een pas op de plaats, terwijl GrandVision 0,8 procent in het rood noteerde. BAM Groep bleek de gebeten hond met een koersdaling van 4,2 procent en ook TomTom gaf aanzienlijk wat beurswaarde prijs. De navigatiespecialist werd 3,0 procent minder waard.

Onder de kleinere fondsen maakten Neways, Probiodrug en Telegraaf Media Groep een pas op de plaats, terwijl Ordina 2,9 procent verloor.

Leren beleggen

Live koersen