Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 juni 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs heeft de openingswinst niet weten vast te houden. Woensdag aan het einde van de ochtend noteerde de AEX 0,1 procent hoger op 440,60 punten, terwijl ook de AMX 0,1 procent won op 636,36 punten.

"Er wordt toch wat risico van tafel gehaald", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

Van der Schaaf meent dat een Brexit nog niet wordt uitgesloten. "Het refendum komt dichtbij en dat maakt beleggers voorzichtig en ook wat nerveus", aldus de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak was het een zeer rustige ochtend. In de Verenigde Staten staan vanmiddag de wekelijkse hypotheekaanvragen, de verkopen van bestaande woningen over mei en de wekelijkse olievoorraden op de agenda. De huizenverkopen stijgen naar verwachting met 1,8 procent tegen een stijging met 1,7 procent in april. De olievoorraden komen naar verwachting 1,6 miljoen vaten lager uit.

De Amerikaanse futures duidden vooralsnog op een vlakke tot lichte lagere opening van Wall Street.

Het muntpaar euro/dollar werd woensdag 0,3 procent hoger verhandeld op 1,1271. Olie werd woensdag duurder. Futures op een vat West Texas Intermediate stegen 1,2 procent naar 50,43 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,9 procent opliepen naar 51,09 dollar

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Altice woensdag 0,3 procent. De Franse kabelaar meldde dinsdag nabeurs de afronding van de overname van het Amerikaanse Cablevision. Analisten van Bryan Garnier voorzien dat Altice in Amerika op overnamepad blijft, maar op korte termijn rekenen de analisten niet op nieuwe aankondigingen.

Aegon noteerde 0,4 procent hoger. Aandeelhouders van Aegon die hun dividend over 2015 in aandelen willen laten uitbetalen, ontvangen voor elke 30 stukken die zij bezitten één nieuw aandeel als dividend. Van de aandeelhouders koos 43 procent voor het dividend in aandelen. Het contante dividend bedraagt 0,13 per aandeel en wordt per 24 juni betaalbaar gesteld.

Vopak was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een koerswinst van 0,8 procent.

ArcelorMittal zakte woensdag met 1,3 procent, na dinsdag al stevig onder druk te hebben gestaan. "Het is bij uitstek een sentimentsaandeel dat op alle beurzen van Euronext kan worden verhandeld. Het aandeel heeft bovendien een hoge beta en is daarmee gevoelig", aldus Van der Schaaf.

Een groter verlies leed Galapagos. Het biotechbedrijf werd 1,3 procent goedkoper.

Op de Midkap noteerde het aandeel Intertrust procent 1,1 hoger. Lucerne Capital Management meldde een eerste belang van 3,06 procent in Intertrust en 12 West Capital verhoogde het belang van 3,10 naar 7,44 procent. IMCD noteerde 0,7 procent hoger. Lucerne Capital Management verkleinde zijn belang tot onder de 3 procent.

Koploper was BE Semiconductor Industries met 2,9 procent. Besi hield dinsdag een analistenbijeenkomst. Volgens SNS Securities is de Duivense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie goed gepositioneerd voor nieuwe technologische ontwikkelingen en heeft het de bedrijfsprocessen goed onder controle. Het aandeel is volgens SNS evenwel stevig geprijsd en analist Edwin de Jong wacht op een nieuwe technologische aanjager alvorens een koopaanbeveling af te geven.

PostNL verloor 0,2 procent. Moody's verhoogde dinsdag de kredietrating voor PostNL verhoogd van Baa3 naar Baa2, maar stelde de outlook neerwaarts bij van Positief naar Stabiel. De kredietbeoordelaar toonde zich positiever over de kredietwaardigheid van PostNL vanwege een betere kasstroomgeneratie en de verwachting dat het postbedrijf de opbrengsten van de verkoop van het belang in TNT Express zal gebruiken om de schuld verder te verlagen.

OCI zakte 1,6 procent. Southeastern Asset Management meldde een groter belang van 10,19 procent in OCI. Eerder was dit 6,82 procent.

Air France-KLM noteerde 1,4 procent hoger. De piloten van Air France schorten hun voornemens voor een staking op, nadat de nieuwe bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac van moederbedrijf Air France-KLM toezegde dat geplande bezuinigingen worden uitgesteld tot 1 november dit jaar.

Met een koersverlies van 1,3 procent was Fugro de grootste daler in de AMX.

Onder de AScX-fondsen was Kiadis Pharma een stevige daler met een verlies van 2 procent.

Ook Fagron zakte woensdag zelfs 3,2 procent.

Bij de lokaal genoteerde fondsen viel Sif op met een winst van 2,7 procent. ABN AMRO volgt vanaf woensdag Sif met een koopaanbeveling en een koersdoel van 22,00 euro. De afzetmarkt van Sif zal de komende 15 jaar volgens de bank hard groeien en de winst zal volgens de analisten met 31 procent stijgen van 35,6 miljoen euro in 2015 naar 46,6 miljoen euro in 2018.

ASR noteerde 0,4 procent lager. JP Morgan Asset Management verlaagde zijn belang tot onder de 3 procent naar 2,96 procent tegen aanvankelijk 3,64 procent.

Leren beleggen

Live koersen