Redactie ABM Financial News - Vrijdag 10 juni 2016, 16:23 uur

Basic-Fit zal de opbrengst van de beursgang vooral gebruiken voor schuldaflossing, waarbij het concern vasthoudt aan zijn groeiambities. Dit zei CEO René Moos vrijdag bij de introductie van het aandeel op Euronext Amsterdam tegen ABM Financial News.

"Van de 400 miljoen euro die we met de beursgang ophaalden, gebruiken we 370 miljoen euro voor het aflossen van schulden. Van de resterende 30 miljoen euro gaat de helft naar grootaandeelhouder 3i", aldus de bestuursvoorzitter, die toevoegde dat de resterende 15 miljoen euro naar de fiscus gaat als afdracht van de belastingverplichtingen van het management, dat ook eigen aandelen aan de beursgang toevoegde.

Moos, behalve CEO ook oprichter van het bedrijf, houdt vast aan de groeiambities met een toevoeging van gemiddeld circa 70 filialen per jaar aan de huidige ruim low-cost fitness clubs in de Benelux, Frankrijk en Spanje, zei de bestuursvoorzitter.

"Volgend jaar willen we in Nederland 10 nieuwe clubs openen, in België ook 10, in Spanje 15 en in Frankrijk 40 nieuwe filialen. Uiteindelijk willen we de komende jaren doorgroeien naar 1.000 clubs",

Basic-Fit zal de benodigde investering van 65 miljoen euro voor de toevoeging van deze 75 nieuwe clubs geheel uit de kasstroom betalen.

De topman heeft voorlopig geen plannen om uit te breiden naar andere landen. "In de Benelux-landen zijn we al marktleider, in Frankrijk en Spanje willen we dat ook worden. Door in deze landen schaalgrootte te creëren, kunnen we de kosten verlagen en complexiteit in aansturing, logistiek en marketing buiten de deur houden", lichtte de CEO toe.

Er is de laatste weken veel publiciteit geweest over de hoge schuldenlast, het negatieve eigen vermogen en de boekhoudkundige verwerking van leverancierskortingen. Moos haalde er zijn schouders over op. "We voldoen volgens de begeleidende banken aan alle eisen, die ook bij een beursgang horen en volgens de externe accountant is onze financiële rapportage helemaal in orde. Het biedboek voor de beursgang was meer dan twee keer overtekend en we kunnen de investeringen in groei uit onze cashflow financieren. Hoeveel beter wil je het nog hebben?", zei de CEO.

In 2015 bedroeg de omzet van Basic-Fit 202,2 miljoen euro en was het bedrijfsresultaat, ofwel de aangepaste EBITDA, 60,1 miljoen euro.

Het nu beursgenoteerde bedrijf wil 10 tot 20 procent van het nettoresultaat als dividend uitkeren.

Op een rood Damrak noteerde het aandeel Basc-Fit 4,7 procent lager op 14,30 euro.

Leren beleggen

Live koersen