Redactie ABM Financial News - Donderdag 23 juni 2016, 17:28 uur

Er is een grotere kans dat Erdemir geen overnamebod uitbrengt op de Italiaanse staalfabriek Ilva, waar ook ArcelorMittal voor in de race zou zijn. Dit schreven analisten van Berenberg donderdag.

De Turkse staalproducent Erdemir zou woensdag een bijeenkomst hebben met de Italiaanse Commissie voor de Industrie, maar kwam niet opdagen. Volgens de marktvorsers van de Duitse zakenbank kan dit meer te betekenen hebben dan enkel de noodzaak voor Erdemir om tijd te winnen om van zijn bestuursleden goedkeuring te krijgen om een bod op Ilva uit te brengen. De deadline voor biedingen ligt op 30 juni.

Door de opstelling van Erdemir is de kans volgens de analisten toegenomen dat ArcelorMittal Ilva weet over te nemen. De staalfabrikant heeft daartoe al de krachten gebundeld met het Italiaanse concern Marcegaglia.

Erdemir heeft nog niet officieel gereageerd, maar zal dit volgens persbureau Reuters nog doen.

Het Turkse staalbedrijf heeft een consortium gevormd met de Italiaanse staalfabrikant Arvedi en gezamenlijk zullen zij volgens de Italiaanse media waarschijnlijk worden gesteund door de Italiaanse financieringsbank Cassa Depositi e Prestiti (CDP), die voor 80 procent in handen van de staat is.

Arvedi heeft volgens Berenberg laten weten sowieso een bod uit te brengen, ook als Erdemir verstek laat gaan. De Italiaanse staalproducent heeft laten weten dat andere partijen welkom zijn om een bod op Ilva te steunen en probeert zo druk te zetten op de Turken. De analisten hechten echter niet veel waarde aan deze "ultieme poging", vermoedelijk gesteund door de Italiaanse politiek, om het biedingsproces op stoom te krijgen.

Berenberg stelde dat de Europese staalsector de meeste baat heeft bij een overname van Ilva door ArcelorMittal. Deze acquisitie zou in de ogen van de analisten op langere termijn een positieve impact hebben op de winstgevendheid van de grootste staalfabrikant ter wereld. De zakenbank schat in dat het ongeveer 2 tot 3 jaar zou kosten om Ilva weer winstgevend te maken.

Op een groen Damrak was ArcelorMittal de grootste stijger met een koerswinst van 5,9 procent op 4,80 euro.

Leren beleggen

Live koersen