Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 juni 2016, 18:04 uur

Als de Britten uit de Europese Unie gaan zal het aandeel ABN AMRO relatief goed overeind blijven, terwijl ING en KBC juist bovengemiddeld zullen presteren als de Britten in de EU blijven. Dat schreef KeplerCheuvreux dinsdag in een rapport dat vooruitblikt op het Britse referendum op 23 juni.

De Europese aandelenmarkten staan dinsdag opnieuw onder druk, doordat verschillende peilingen wijzen op een voorsprong van het 'Leave'-kamp in het Verenigd Koninkrijk. Het vertrek uit de EU wordt bepleit door steeds meer prominente Britse stemmen, variërend van de volkse tabloid The Sun tot Monty Python-komiek John Cleese.

Het Brexit-scenario zal evenzeer een shock zal zijn voor de economie van Europa en de eurozone als voor de Britse, schreef analist Benoit Pétrarque. Hij houdt er daarom rekening mee dat de Europese aandelenmarkten fors onderuit gaan als de Britten als economische macht het ruime sop kiezen en de Europeanen op het vasteland vaarwel zeggen.

Beleggers zullen dan aandelen van banken uit de periferie van de eurozone mijden, net als die van banken met een focus op de kapitaalmarkten en vermogensbeheer, omdat lagere aandelenkoersen en afkeer van de aandelenmarkten de fee-inkomsten onder druk kunnen zetten.

Specifieke bankaandelen die gevoelig zijn voor een Brexit zijn het Spaanse Santander, dat bijna een kwart van zijn winst uit het Verenigd Koninkrijk haalt, hoewel de sterke aanwezigheid in Zuid-Amerika ook enige bescherming biedt. Landgenoot Banco Sabadell is ook gevoelig, na de overname van het Britse TSB.

Deutsche Bank, met zijn sterke focus op Londen en de kapitaalmarkten, zal ook relatief veel last hebben van een Brexit, hoewel de Duitse zakenbank zelf rekent op de steun van de Bank of England.

De grote Franse banken BNP Paribas en Société Générale lopen risico's door de sterke banden met Londen, in combinatie met de aanwezigheid in landen zoals Polen, Roemenië en Tsjechië. Die Centraal-Europese landen zullen hard geraakt worden omdat ze veel EU-gelden ontvangen en grote handelsoverschotten hebben met het VK. De Centraal-Europese link is ook een risicofactor voor Erste en RBI, merken de KeplerCheuvreux-analisten op.

Het aandeel ABN Amro zal juist bovengemiddeld presteren in een Brexit-scenario, met zijn defensieve karakter en focus op de Nederlandse thuismarkt. Het eenvoudige bedrijfsmodel zal aantrekkelijk zijn voor beleggers in de verwachte turbulentie na een Brexit, verwacht KeplerCheuvreux, evenals het relatief veilige dividend, dankzij de sterke kasstroom van de retailbank en private bank in de geconcentreerde Nederlandse markt.

Op termijn zullen Nederlandse en Belgische banken overigens wel last krijgen van een Brexit, omdat hun economieën relatief sterk verbonden zijn aan de Britse.

Andere bankaandelen die volgens Pétrarque relatief goed overeind blijven bij een Brexit zijn Partners Group, dankzij de toenemende focus op de private equity-markt, en het Spaanse BBVA, dat veel inkomsten uit opkomende markten haalt.

Als de Britten toch in de EU blijven, kan een opluchtingsrally op de aandelenmarkten goed uitpakken voor zakenbanken en vermogensbeheerders, zoals Deutsche Bank, Société Générale en Natixis, terwijl het Italiaanse Intesa dan verder kan herstellen dankzij hervormingen in de Italiaanse faillissementswetgeving en een overheidsregeling voor slechte leningen.

Ook de aandelen ING en het Belgische KBC zullen goed presteren als de Britten blijven waar ze zijn. Pétrarque is sowieso positief over ING in aanloop naar de tweedekwartaalcijfers, vanwege de sterke leningengroei en de ruimte om de spaarrente verder te verlagen. KBC heeft aangegeven een sterke instroom van beheerd vermogen en dus ook hogere fee-inkomsten te verwachten bij een positieve stemming op de aandelenmarkten.

Op dit moment heeft KeplerCheuvreux ING, Intesa en Société Générale op zijn favorietenlijst staan. BNP Paribas, EFG en Bankinter zijn de minst favoriete Europese bankenaandelen van de Frans-Nederlandse broker.

Leren beleggen

Live koersen