Redactie ABM Financial News - Dinsdag 10 mei 2016, 18:31 uur

ABN AMRO heeft in het eerste kwartaal minder winst geboekt, door hogere kosten, terwijl de rentebaten stabiel bleven. Dit blijkt uit een consensusverwachting die bank samenstelde uit de ramingen van 19 analisten.

De nettowinst van ABN AMRO daalde van 543 miljoen euro een jaar eerder naar 429 miljoen euro afgelopen kwartaal, verwachten de analisten. De winstdaling is volgens de marktvorsers vooral het gevolg van hogere algemene kosten, waaronder sectorspecifieke belastingheffingen, en bijdragen aan noodfondsen voor de bankensector.

Sectorgenoot ING Groep meldde dinsdag al een lager resultaat door een forse stijging van de toezichtkosten in het eerste kwartaal.

Door lagere winsten bij de retailbank en de private bank daalde de operationele winst van ABN AMRO naar verwachting van de analisten van 697 miljoen naar 587 miljoen euro. De zakelijke tak zag de resultaten juist verbeteren.

De aandacht van analisten gaat vooral uit naar de rentebaten, die zouden zijn uitgekomen op 1,54 miljard euro, nauwelijks lager dan een jaar eerder. De netto rentemarge zou 6 basispunten hoger uitkomen dan een kwartaal eerder op 153 basispunten, nagenoeg gelijk aan het cijfer dat ING dinsdag rapporteerde.

Net als ING wist ABN AMRO de lagere marktrente te compenseren door de spaarrentes voor klanten te verlagen, verwachten de analisten. Het rendement op de hypotheken profiteerde van herfinancieringen tegen betere marges.

Enkele analisten houden rekening met een lagere ongewogen kapitaalbuffer of leverage ratio van 3,6 procent, vergeleken met 3,8 procent bij de jaarafsluiting, toen de balans tijdelijk inkromp door seizoenseffecten.

De kredietvoorzieningen daalden naar verwachting tot een laag niveau van 154 miljoen, van 253 miljoen een jaar eerder. Analist Cor Kluis van Rabobank houdt rekening met circa 50 miljoen euro aan kredietvoorzieningen in de energie-, grondstoffen en transportfinancieringen, die wegvallen tegen lagere voorzieningen elders in de bank.

Kluis verwacht dat ABN AMRO nog geen voorziening neemt voor de vergoeding van MKB-klanten die ongeschikte renteswaps afnamen bij de bank. De analist voorziet een kostenpost van 500 miljoen euro in de komende jaren, waarvan ruim de helft in het tweede of derde kwartaal van dit jaar zou kunnen worden genomen.

De analist merkte op dat ABN AMRO een veel groter deel van de winst achter de hand houdt om de eigen buffers mee te versterken dan sectorgenoten als ING of KBC, die harder groeien en meer dividend uitkeren.

ABN AMRO werd in november vorig jaar door de Nederlandse overheid naar de beurs gebracht voor 17,75 euro per aandeel. Een koersstijging tot bijna 21 euro in december werd begin dit jaar weer ingeleverd. Het aandeel noteerde dinsdagmiddag op een groen Damrak 0,8 procent hoger op 18,05 euro.

Woensdag voorbeurs maakt ABN AMRO de cijfers over het eerste kwartaal bekend.

Leren beleggen

Live koersen