Redactie ABM Financial News - Woensdag 18 mei 2016, 15:06 uur

Wall Street stevent woensdag af op een lagere opening, waarbij beleggers afzien van het innemen van grote posities in aanloop naar de publicatie van notulen van de Federal Reserve, die aanwijzingen kunnen geven over wanneer er een volgende renteverhoging komt.

De notulen staan om acht uur vanavond op de rol. De aandelenmarkten kunnen eerder al reageren op de wekelijkse publicatie van de Amerikaanse olievoorraden, die om half vijf naar buiten wordt gebracht.

Voorafgaand aan de opening van de aandelenhandel, omstreeks de klok van drie uur, noteerden futures op de de S&P 500 index 0,3 procent lager, die voor de Dow Jones Industrial Average 0,3 procent lager, en voor de Nasdaq index 0,2 procent in het rood.

Dinsdag sloot de S&P 500 index 0,9 procent lager, nadat functionarissen van de Amerikaanse centrale bank erop wezen dat een renteverhoging volgende maand ingezet kan worden. De Dow Jones index stond 1 procent af. De winsten van maandag werden hiermee teniet gedaan.

De notulen van de vergadering die in april plaatsvond zullen waarschijnlijk de boodschap van de Fed kracht bijzetten dat de centrale bank serieus is over renteverhogingen in de rest van dit jaar.

"De kans dat de Fed bij de volgende vergadering [juni] de rente verhoogt, staat nu op 12 procent, nadat de kans op maandag nog net boven de 4 procent lag", zei Chris Beauchamp, marktanalist bij IG.

"Terwijl dit op een absolute basis misschien niet veel is, is het op de financiële markten allemaal relatief, en de gestage stijging van de verwachtingen heeft nieuw leven gebracht in de Amerikaanse dollar en verwachtingen van een rally op de aandelenmarkten stevig gedwarsboomd", stelde de marktvorser van IG in een rapport.

Hogere rentes worden als een negatieve factor voor aandelenmarkten gezien, aangezien dit de financieringskosten voor ondernemingen verhoogt, wat mogelijk de investeringen van ondernemingen onder druk zet.

De olieprijs schommelde vanmiddag tussen winst en verlies. Een half uur voor de openingszoemer op Wall Street noteerde de future voor een vat West Texas Intermediate 0,2 procent lager op 48,27 dollar.

Stijgers & Dalers
Op bedrijfsvlak stegen aandelen Lowe's in de handel voorbeurs, nadat de doe-het-zelf keten beter dan verwachte resultaten bekendmaakte. Voor geheel 2016 stelde Lowe's de winstverwachting opwaarts bij.

Staples rapporteerde eveneens beter dan verwachte resultaten. De Amerikaanse detailhandelaar in kantoorartikelen boekte in het eerste kwartaal een operationeel resultaat van 108 miljoen dollar, tegen 98 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

Target noteerde voorbeurs nagenoeg 8,0 procent lager, nadat de Amerikaanse winkelketen aangaf dat de omzet op een trager tempo dan verwacht toenam in het afgelopen kwartaal.

Aandelen FedEx kunnen reageren op het nieuws dat de voorgenomen overname van TNT Express wordt afgerond op 25 mei. Met de deal is 4,8 miljard dollar gemoeid.

Leren beleggen

Live koersen