Redactie ABM Financial News - Dinsdag 17 mei 2016, 14:59 uur

Wall Street koerst dinsdag richting een licht lagere opening, waarmee de bescheiden winsten van eerder op de middag zijn verdwenen. De olierally van maandag, die vandaag aanvankelijk een vervolg kreeg, verloor vanmiddag aan kracht.

Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteerden richting de klok van drie uur gemiddeld 0,3 procent lager.

Op macro-economisch vlak kunnen beleggers zich vandaag richten op een drietal publicaties. Twee daarvan verschenen een uur voor het openen van Wall Street.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in april met 0,4 procent gestegen op maandbasis, terwijl de kerninflatie met 0,2 procent toenam ten opzichte van maart. Op jaarbasis kwam de inflatie op 1,1 procent uit, terwijl de kerninflatie ten opzichte van april 2015 2,1 procent noteerde.

"Als we nog een maand of twee inflatie op deze niveaus zien, dan is dat wellicht voldoende om de Fed te overtuigen de rentes weer verder te gaan verhogen en zich daarmee aan het plan te houden om de rente geleidelijk te verhogen, in plaats van af te wachten en het risico te lopen dat het de rente opeens scherp moet gaan verhogen", schreef marktanalist Craig Erlam van OANDA dinsdag.

"Dat gezegd hebbende, wat de Fed wil doen en wat de markt denkt dat er gaat gebeuren, zijn twee zeer verschillende dingen en de centrale bank worstelt om zijn boodschap over te brengen", aldus de marktvorser. Woensdagavond krijgt de markt opnieuw een kijkje in de keuken van de Fed, wanneer de notulen van de beleidsvergadering in april worden vrijgegeven.

De woningbouw nam in april met 6,6 procent toe op maandbasis, terwijl de bouwvergunningen met 3,6 procent stegen ten opzichte van maart.

De euro noteerde na het verschijnen van de inflatie data en woningbouwcijfers 1,1313 dollar, tegen 1,1319 dollar ervoor.

Het laatste macro-economische cijfer van de dag, de Amerikaanse industriële productie over april, verschijnt vanmiddag kort voor het openen van de Amerikaanse beurs.

Verder verschijnen drie functionarissen van de Federal Reserve ten tonele. De president van de San Francisco Fed, John Williams zal samen met zijn collega van de Atlanta Fed president, Dennis Lockhart, verschijnen bij een politiek evenement in Washington.

De voorzitter van de Dallas Fed, Rob Kaplan, doet mee aan een vraag-en-antwoord-sessie in Texas.

Olie beleefde aanvankelijk een goede start van de dag, gesteund door de rally van maandag die werd ingegeven door een positief rapport van Goldman Sachs, maar dinsdagmiddag kwam er een eind aan die opwaartse beweging. Rond de klok van drie uur noteerde een vat West Texas Intermediate 0,2 procent hoger op 47,801 dollar, terwijl voor een vat Brent 0,6 procent minder werd betaald dan maandagavond, op 48,69 dollar.

Bedrijfsnieuws

Apple had maandag de wind in de rug nadat bekend werd dat niemand minder dan Warren Buffett een belang heeft opgebouwd in de maker van onder meer de iPhone. Het aandeel steeg bijna 4 procent. Dinsdag noteerde Apple in de elektronische handel in Amerika 0,3 procent hoger.

Home Depot rapporteerde voor de openingsbel in New York eerste kwartaalcijfers. De winst en omzet stegen in de verslagperiode en ook de vergelijkbare winkelverkopen, een belangrijke graadmeter voor de retailsector, namen toe. Verder verhoogde de doe-het-zelfketen zijn outlook voor het hele boekjaar.

Al dit nieuws werd door de markt aanvankelijk goed ontvangen, met een winst voor het aandeel van Home Depot van 3,0 procent. Maar een half uur voor opening moest Home Depot één procent laten gaan.

Woensdag komen retailsectorgenoten als Target en Staples met cijfers over het afgelopen kwartaal.

Andere fondsen die dinsdag op aandacht kunnen rekenen, zijn LendingClub en Perrigo. LendingClub, een soort online marktplaats voor leningen, staat recent onder druk, na het vertrek van de CEO. Maandagavond werd bekend dat de praktijken van het bedrijf worden onderzocht door de Amerikaanse justitie. Het aandeel daalde dinsdagmiddag ruim 9 procent.

Perrigo moest voor de openingsbel in Amerika 2,9 procent laten gaan. Het farmaceutische bedrijf maakte bekend dat het vorige week gerapporteerde verlies over het afgelopen kwartaal naar nu blijkt groter is uitgevallen, omdat een belastingbate kleiner was dan gedacht.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot maandag een procent hoger op 17.710,71 punten, de breder samengestelde S&P 500 index dikte ook een procent aan op 2.066,66 punten en techbeurs Nasdaq won zelfs 1,2 procent op 4.775,46 punten.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney