Redactie ABM Financial News - Vrijdag 20 mei 2016, 14:58 uur

Wall Street koerste vrijdag richting een hogere opening. Rond de klok van drie uur noteerden de futures voor de Dow Jones index en de S&P 500 0,3 procent hoger. De futures voor de Nasdaq stegen 0,4 procent.

Vrijdag lijkt vooral een dag van herstel nadat de beurzen donderdag nog zuchtten onder de toegenomen rentevrees. De Amerikaanse Federal Reserve liet woensdagavond in de notulen doorschemeren dat een renteverhoging in juni mogelijk is.

Maar, zo schreef valuta-analist Lukman Otunuga van FXTM vrijdag, "de aanhoudende zorgen over de wereldeconomie kunnen een overtuigende reden zijn waarom de centrale bank in juni geen actie onderneemt."

De aandacht gaat vrijdag vooral uit naar de G7-top in Japan. Hoog op de agenda staat de zwakke groei van de wereldeconomie. Volgens marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets is de kans echter klein dat de ministers van Financiën van de grootste economieën ter wereld hun meningsverschillen aan de kant zullen schuiven om gezamenlijk tot een oplossing te komen om de mondiale groei aan te jagen.

De olierally die tijdens de Aziatische handel leek ingezet, verloor vrijdagmiddag aan kracht. Rond de klok van drie uur noteerde WTI 0,6 procent lager op 48,42 dollar en daalde de prijs voor een vat Brent 0,6 procent op 49,05 dollar.

De euro wist vrijdag weer wat te herstellen ten opzichte van de dollar, en noteerde een half uur voor opening op 1,1225 dollar.

De Europese munt kwam na het verschijnen van de notulen van de Fed onder druk te staan. Het steunniveau voor de euro ligt momenteel rond de 1,1140 dollar. Zakt de munt daar doorheen, dan voorzien kenners een nieuwe verkoopgolf. FXTM-analist Otunuga wees echter op een "harde landing" voor beleggers die een stijgende dollar verwachten, wanneer de Fed wacht met het verhogen van de rente tot het derde kwartaal.

Mogelijk zal de greenback vanmiddag reageren op Fed nieuws. Eén van de gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank, Daniel Tarullo, geeft vrijdag een toespraak bij een evenement van de National Association of Insurance Commissioners.

Verder is de macro-economische agenda weinig gevuld, met alleen de bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten, over de maand april. Die publicatie verschijnt een half uur na opening van de Amerikaanse beurs.

Bedrijfsnieuws
Yahoo en Verizon kunnen vandaag op aandacht rekenen. The Wall Street Journal meldde vrijdag dat Verizon en andere partijen naar verwachting tussen de 2 tot 3 miljard dollar willen bieden op de web-activiteiten van Yahoo. Dat is onder de verwachte bandbreedte van rond de 4 miljard tot 8 miljard dollar die eerder werd ingeschat.

Yahoo noteerde in de elektronische handel in Amerika 4,5 procent lager, terwijl Verizon 0,4 procent steeg.

Tesla zou volgens mediaberichten de beoogde 1,5 miljard dollar hebben opgehaald met een aangekondigde aandelenuitgifte. De opbrengst wordt vooral gebruikt voor de financiering van de productie van zijn Model 3. Het aandeel van de maker van elektronische voertuigen noteerde vrijdag in de voorbeurshandel in Amerika 0,2 procent hoger.

Campbell Soup, John Deere en Foot Locker openden voorbeurs de boeken over het afgelopen kwartaal.

Campbell had goed nieuws voor de markt, want de maker van soepen en sauzen verhoogde zijn outlook voor heel het jaar. Het bedrijf verwacht nu een aangepaste winst per aandeel van 2,93 tot 3,00 dollar, een verhoging van de onderkant van de range met 0,05 dollar en van de bovenkant met 0,04 dollar.

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar daalde de omzet en het bedrijfsresultaat wel. Het aandeel Campbell noteerde een half uur voor de openingsgong in New York 4,0 procent in de min.

John Deere boekte in het afgelopen kwartaal lagere resultaten, maar, zo zei de fabrikant van landbouwmachines uit Illinois, alle divisies waren wel winstgevend ondanks de zwakke marktomstandigheden. Helemaal als een verrassing kwamen de resultaten niet, want Deere waarschuwde bij de jaarcijfers over 2015 die in november verschenen al voor lagere omzet en winstcijfers. Het aandeel stond kort voor de opening in de Verenigde Staten 1,5 procent lager.

Foot Locker maakte in het afgelopen kwartaal meer winst en ook de omzet steeg, maar de vergelijkbare winkelomzet, een belangrijke graadmeter voor retailers, kwam lager uit dan verwacht. Het aandeel van de producent van sportartikelen verloor een half uur voor opening in Amerika 3,5 procent.

Slotstanden

De Dow Jones Industrial Average sloot donderdag 0,5 procent lager op 17.435 punten, de S&P 500 daalde 0,4 procent tot 2.040 punten en de Nasdaq Composite verloor 0,6 procent tot 4.712 punten.

Leren beleggen

Live koersen