Redactie ABM Financial News - Maandag 16 mei 2016, 14:57 uur

Wall Street lijkt de nieuwe handelsweek te starten rond het niveau van de slotkoersen van vrijdag. Futures op de Dow Jones index, de S&P 500 index en technologiebeurs Nasdaq noteerden een half uur voor de openingszoemer van 0,1 procent in het rood tot 0,1 procent in het groen.

Voorbeurs bleek de Empire State index fiks gedaald, van 9,6 positief in april naar 9,0 negatief deze maand. Een cijfer boven de nul betekent dat de inschattingen van een meerderheid van de geraadpleegde managers bij industriële bedrijven in de regio New York over de marktomstandigheden positief zijn. Een negatief cijfer wijst er op dat de beoordelingen door de bank genomen pessimistisch zijn.

Later vanmiddag volgt nog het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers.

Vanochtend vroeg waren er al macro-economische cijfers uit China. De industriële productie steeg in april met 6,0 procent, hetgeen flink minder was dan de 6,8 procent in maart en de geraamde 6,5 procent. De detailhandelsverkopen namen afgelopen maand met 10,1 procent toe, nadat de verkopen in maart nog met 10,5 procent stegen en de markt mikte op een groei van 10,6 procent.

De volgens Naeem Aslam van Think Forex "erg magere" cijfers laten zien dat de Chinese economie "consequent lijkt af te koelen", ondanks dat de Chinese centrale bank "geen middel onbeproefd laat" om steun te bieden aan de markt.

Aslam waarschuwde verder voor lage volumes in verband met Tweede Pinksterdag.

Deze week lijken de notulen van het meest recente rentebesluit van de Federal Reserve het belangrijkste richtpunt.

"De notulen moeten meer inzicht geven over waar de Fed zich momenteel bevindt in het proces om te verkrappen en op de vraag of het in gevecht zal gaan met de markten", stelde marktanalist Craig Erlam van Oanda.

De euro/dollar noteerde op 1,1340. Bij het openen van de Europese aandelenmarkten noteerde het muntpaar nog op 1,1311 en vrijdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1305 op de borden.

Olie beleefde vooralsnog een goede dag. Een juni-future op een vat West Texas Intermediate steeg 2,2 procent op 47,23 dollar en een juli-future op een vat Brent werd 2,2 procent duurder op 48,86 dollar.

Buffett roert zich

Op bedrijfsvlak zorgde de bekende belegger Warren Buffett voor de nodige beweging. Uit een melding bij de Amerikaanse toezichthouder bleek Berkshire Hathaway per eind maart 9,8 miljoen aandelen Apple te hebben ingeslagen. Daarnaast zei Buffett te overwegen Dan Gilbert financieel te steunen, indien hij een bod uitbrengt op Yahoo.

Buffett zei tegenover zakenzender CNBC niet in bedrijven als Yahoo te investeren, omdat hij dergelijke bedrijven niet kent en niet weet hoe hij deze moet waarderen. "Maar als Dan [Gilbert] financiering nodig heeft, en tegen de juiste voorwaarden en beschermingen, zouden we een mogelijke financiële hulp zijn", aldus de topman van Berkshire, die aangaf een "enorme bewonderaar" te zijn van Gilbert en wat hij wist te realiseren met Quicken Loans.

Tegelijk met de melding in Apple maakte Berkshire onder meer bekend het belang in Procter & Gamble vrijwel volledig te hebben afgebouwd, het een iets minder groot belang in Wal-Mart houdt, maar de belangen in bijvoorbeeld Philips 66 en IBM verhoogde.

Apple lijkt 1,7 procent hoger te openen en Yahoo 1,4 procent.

Pfizer bereikte overeenstemming over de overname van Anacor voor 99,25 dollar per aandeel, waarmee de farmaceut onder meer het veelbelovende kandidaatsmedicijn Crisaborole, een behandeling voor atopische dermatitis, beter bekend als eczeem, verwerft. Anacor, dat vrijdag al ruim vier procent won, opent naar verwachting 54 procent hoger op 98,81 dollar.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot vrijdag 1,1 procent lager op 17.535,12 punten, de S&P 500 index verloor 0,9 procent op 2.046,49 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent op 4.717,68 punten.

Leren beleggen

Live koersen