Redactie ABM Financial News - Maandag 2 mei 2016, 14:58 uur

Wall Street gaat maandag een licht hogere opening tegemoet, waarbij de focus ligt op macro-economische data over de Amerikaanse industrie.

Rond de klok van drie uur noteerden de futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq allen 0,2 procent hoger.

Op macro-economisch vlak verschijnen kort na de opening van Wall Street twee inkoopmanagersindexen, één van Markit Economics en één van het Institute for Supply Management. Na het magere groeicijfer van eind vorige week, zal de markt benieuwd zijn of de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal weet aan te trekken.

De euro/dollar brak maandagmiddag door de grens van 1,15 dollar en noteerde daarmee even op het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar. De Europese munt profiteert van zwakke Amerikaanse groeidata en de verwachting dat de rente in Europa niet verder zal dalen.

Analisten van Rabobank zijn van mening dat de munt de komende tijd toch wel zal dalen en hebben een driemaands koersdoel van 1,10 dollar. "Dit is vooral gebaseerd op de verwachting dat de Fed de rente dit jaar nog twee keer gaat verhogen en de kooplust van de ECB alleen maar toeneemt", schreven de marktvorsers maandag.

Ten opzichte van de Japanse yen daalde de dollar eerder op de dag naar het laagste niveau in ruim een jaar tijd, naar 106,16 yen. Aan het begin van de middag wist de Amerikaanse munt te herstellen tot 106,58 yen.

Olie werd maandag goedkoper. Een vat West Texas Intermediate voor juni noteerde 0,4 procent lager op 45,76 dollar, terwijl de juli-future voor Brent 0,8 procent daalde tot 46,99 dollar.

Goud was maandag duurder en zette daarmee de opwaartse beweging van voor het weekend voort. Vrijdag kwam de goudprijs op het hoogste niveau in bijna anderhalf jaar uit. Maandag aan het begin van de middag noteerde de juni-future op 1.301,60 dollar per troy ounce.

Bedrijfsnieuws
Met een magere agenda als het gaat om bedrijfscijfers, kan de markt zich vandaag ook richten op ander bedrijfsnieuws.

Zo kondigden Halliburton en Baker Hughes aan dat hun voorgenomen fusie niet doorgaat. Het samengaan van de twee dienstverleners aan de olie- en gassector zou op teveel mededingingsbezwaren stuiten. De breakup fee van 3,5 miljard dollar die Halliburton aan Baker Hughes betaalt vanwege het stuklopen van de fusie, zal Baker Hughes grotendeels gebruiken om schulden af te lossen en aandelen terug te kopen. Ook zal het bedrijf uit Houston kostenbesparende maatregelen doorvoeren.

Het aandeel Halliburton koerste een half uur voor opening 0,4 procent lager, terwijl het aandeel Baker Hughes 0,3 procent daalde. Eerder stond Baker Hughes nog bijna 4 procent lager.

Oracle maakte maandag bekend dat het Opower overneemt voor 532 miljoen dollar. Opower, dat in de voorbeurshandel in New York bijna 31 procent steeg, levert clouddiensten aan nutsbedrijven. Het aandeel Oracle noteerde een half uur voor opening onveranderd.

Sysco opende maandag de boeken over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. In de verslagperiode steeg de nettowinst van 177 miljoen dollar tot krap 217 miljoen dollar. De omzet van 12 miljard lag net boven de verwachting van de markt. Het aandeel steeg in de elektronische handel in New York krap één procent.

Conglomeraat Loews boekte in het eerste kwartaal een lagere omzet, bleek vandaag bij het openen van de boeken. De omzet daalde met bijna 9 procent tot 3,2 miljard dollar. De nettowinst daalde van 109 miljoen dollar naar 102 miljoen dollar. Het aandeel Loews werd voor de opening in New York niet verhandeld.

Amazon.com staat maandag mogelijk opnieuw in de schijnwerpers, nadat het aandeel vorige week al aardig steeg op positieve kwartaalresultaten. Miljardair Warren Buffett zei tijdens de jaarvergadering van Berkshire Hathaway afgelopen weekend dat wat het online retailbedrijf in korte tijd heeft weten te bereiken "bijzonder" is.

Voor de openingszoemer noteerde het aandeel Amazon.com 0,5 procent hoger.

Het aandeel Berkshire Hathaway zal vandaag zelf mogelijk ook bewegen, nadat zaterdag de resultaten over het eerste kwartaal werden gepubliceerd. In de eerste drie maanden van het jaar steeg de nettowinst, hoewel de opbrengsten bij een aantal divisies, waaronder het energiesegment, wel daalden. In de handel voorbeurs in New York noteerde het aandeel vlak.

Slotstanden
De Dow Jones index sloot vrijdag 0,3 procent lager, de S&P 500 index leverde 0,5 procent in en techbeurs Nasdaq daalde 0,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen