Redactie ABM Financial News - Dinsdag 24 mei 2016, 14:56 uur

Wall Street koerste dinsdag richting een hogere opening. Een half uur voor de openingszoemer noteerden de futures voor de Dow Jones index, die voor de S&P 500 en voor de Nasdaq gemiddeld 0,6 procent in de plus.

"Beleggers kijken de kat uit de boom op dit moment met twee gebeurtenissen volgende maand die voor de nodige risico kunnen zorgen, namelijk het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk en een mogelijke renteverhoging door de Federal Reserve", schreef Craig Erlam van OANDA dinsdag.

Volgens de marktanalist beginnen beleggers langzaam aan het idee te wennen dat een renteverhoging in juni toch echt tot de mogelijkheden behoort. Gemiddeld schat de markt de kans op een renteverhoging volgende maand nu in op 30 procent en een verhoging in juli op 46 procent, blijkt uit data van CME Group.

Dinsdag staan er geen Fed-sprekers op het programma die nieuw inzicht kunnen bieden in de gedachtegang van de Amerikaanse centrale bank. Vrijdag is voor beleggers een belangrijke dag, want dan geeft de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, een toespraak aan de Universiteit van Harvard.

"Alle ogen zullen gericht zijn op Yellen en wat ze zal zeggen over een mogelijke renteverhoging", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Forex. Hij wees erop dat de Fed niet af zal wachten met een verhoging van de federal funds rate wanneer economische data dit rechtvaardigen.

"Maar dat betekent niet dat het volgende maand al gebeurt", aldus Aslam die er niet van overtuigd is dat de Fed "zal blunderen" door de renteverhoging door te voeren terwijl er de dreiging is van een Brexit.

De volgende beleidsvergadering van de Fed vindt op 14 en 15 juni plaats, dus één week voor het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk.

Op macro-economisch vlak is het vandaag rustig in Amerika, met alleen de nieuwe woningverkopen over april die kort na de opening in New York verschijnen.

Olie was dinsdag aanvankelijk goedkoper maar halverwege de middag liepen de futures op. De prijs voor een vat West Texas Intermediate steeg een half voor de opening van Wall Street 0,6 procent tot 48,37 dollar terwijl Brent 0,3 procent opliep tot 49,06 dollar.

Het euro was rond de klok van drie uur verder weggezakt tot 1,1168 dollar.

Bedrijfsnieuws
Best Buy opende voor de openingsbel de boeken over het eerste kwartaal. En die cijfers waren boven de verwachting van de markt. De kwartaalomzet daalde op jaarbasis met 1,3 procent, van 8,6 miljard naar 8,4 miljard dollar. De vergelijkbare omzet in de Verenigde Staten, veruit de grootste markt van het concern, was vlak. Geraadpleegde analisten hadden echter een omzetdaling van 3 procent voorzien en een afname van de vergelijkbare winkelomzet met 1 tot 2 procent.

Het aandeel daalde in de elektronische handel in Amerika toch bijna 5,0 procent omdat de outlook voor het tweede kwartaal tegenviel.

AutoZone stelde de markt dinsdag teleur met zijn derde kwartaalcijfers. De omzet steeg in de verslagperiode van 2,5 miljard naar 2,6 miljard dollar maar dit was onder de verwachting van de markt en van het bedrijf zelf, dat slechte weersomstandigheden als reden gaf voor de toch wat tegenvallende resultaten. In het kwartaal steeg de winst van 309 miljoen naar 328 miljoen dollar. Het aandeel van het automotivebedrijf leverde ongeveer één procent in.

Toll Brothers presenteerde beter dan verwachte winst- en omzetcijfers over het afgelopen kwartaal, te danken aan hogere prijzen en een stijging van het aantal contracten die de bouwer van luxe woningen afsloot. Onder de streep steeg de winst van 68 miljoen naar 89 miljoen dollar terwijl de omzet 31 procent opliep tot 1,1 miljard dollar.

Het aandeel steeg bijna 4,0 procent.

Hewlett-Packard komt vandaag na de slotbel in Amerika met kwartaalresultaten.

Facebook en Google stonden dinsdag ook in de schijnwerpers vanwege het nieuws dat de Franse mededingingsautoriteiten een onderzoek zijn gestart naar de marktdominantie van de twee internetbedrijven. Het aandeel Google werd in de elektronische handel in Amerika 0,5 procent duurder. Facebook steeg 0,6 procent.

Het aandeel Apple steeg een half uur voor opening in New York 0,7 procent. Volgens diverse rapporten zouden de nieuwe versies van de iPhone erg in trek zijn.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot maandag 0,2 procent lager op 2.048,04 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent op 17.492,93 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,1 procent aan op 4.765,78 punten.

Leren beleggen

Live koersen