Redactie ABM Financial News - Maandag 23 mei 2016, 15:01 uur

Wall Street koerste maandag af op een vrijwel vlakke opening, waarbij de markt uitkijkt naar de toespraken van een aantal functionarissen van de Federal Reserve in de hoop meer inzicht te krijgen over een mogelijke renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank.

De futures van de Dow Jones Industrial Average en S&P 500 noteerden pakweg een half uur voor opening vrijwel vlak en de Nasdaq 100 futures stegen 0,1 procent.

De Amerikaanse indexen schommelden voorbeurs tussen lichte winsten en verliezen, waarmee het beeld net als elders volatiel lijkt te zijn.

"Het is een relatief kalme start van de week", meldde Craig Erlam van OANDA. "De aandelenmarkten lijken compleet besluiteloos en daarom zagen we de afgelopen weken al een kleine bandbreedte [van de handel]", aldus de marktanalist. Volgens kenners zijn de volumes maandag relatief laag.

Op macro-economisch vlak is het vandaag rustig in Amerika, met alleen de voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie over mei die kort na de opening in New York verschijnt.

Verder zal de markt wederom kijken naar een aantal functionarissen van de Federal Reserve die ten tonele verschijnen, nadat de Amerikaanse centrale bank vorige week in zijn notulen duidelijk te kennen gaf dat een renteverhoging in juni mogelijk is.

John Williams van de San Francisco Fed benadrukte vanmiddag in een toespraak dat hij verwacht dat de Fed dit jaar meerdere keren de rente zal verhogen. "De exacte timing ligt aan de [economische] data [die verschijnen], aldus de voorzitter van de centrale bank van San Francisco.

Zijn collega van de St. Louis Fed, James Bullard, zal later op de dag een toespraak geven.

Boston Fed-voorzitter Eric Rosengren meldde dit weekeinde in een interview met de Financial Times dat de economische omstandigheden in de Verenigde Staten rond het niveau schommelen waarbij een renteverhoging in juni is gerechtvaardigd. Twee weken geleden meldde de centrale bankier al dat de Fed de verhoging van de rente zou moeten hervatten.

Olie was maandag goedkoper. De prijs voor een vat West Texas Intermediate daalde 1,9 procent op 47,51 dollar, terwijl een vat Brent 1,8 procent goedkoper was op 48,40 dollar.

Een sterker dan verwacht overschot op de Japanse handelsbalans ondersteunde maandag de yen, maar zette de dollar onder druk ten opzichte van de Japanse munt, waarbij de greenback 0,6 procent daalde, op 109,49. Het euro/dollar valutapaar noteerde voorbeurs licht lager op 1,1204.

Bedrijfsnieuws
Monsanto kreeg maandag een officieel bod van het Duitse Bayer, van 62 miljard dollar. Het bedrag van 122 dollar per aandeel is fors hoger dan de marktwaarde van de Amerikaanse zadenproducent en komt neer op een premie van 37 procent op de koers van 89 dollar op 9 mei.

Met de fusie ontstaat het grootste agrarische- en chemiebedrijf ter wereld, schreef S&P Capital maandag, en de fusie kan leiden tot 1,5 miljard dollar aan synergiën, volgens analist Jit Hoong Chan, die wel waarschuwde voor obstakels als mededingingsgoedkeuring.

Het aandeel Monsanto steeg in de elektronische handel in de Verenigde Staten circa 7,6 procent.

Private equity-bedrijf Ares Capital neemt American Capital over voor 3,4 miljard dollar. Ares steeg 0,2 procent en American Capital won 3,7 procent.

Boeing kon maandag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat bekend werd dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer een opdracht voor 100 vliegtuigen heeft gehad van VietJet Aviation JSC. Met de opdracht is een bedrag van ruim 11 miljard dollar gemoeid. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,7 procent hoger.

General Electric noteerde voorbeurs 0,2 procent lager, nadat het concern bekendmaakte voor 1,4 miljard in Saoedi Arabie te investeren, op een moment waarop het Arabische Koninkrijk minder afhankelijk probeert te worden van olie. GE bouwt samen met twee partners, waaronder staatsoliebedrijf Aramco, een productiefaciliteit voor de energie- en maritieme sector ter waarde van 400 miljoen dollar en investeert 1 miljard dollar in de water- en luchtvaartsector. GE meldde na 2017 in dezelfde sectoren nog eens circa 2 miljard dollar te willen investeren.

Uitgevers Tribune en Gannett kunnen maandag ook op aandacht rekenen. Tribune, dat de LA Times uitgeeft, verklaarde opnieuw een bod te hebben ontvangen, en geweigerd, van Gannett, de uitgever van USA Today. In plaats daarvan gaat Tribune nu praten met Nant Capital over een investering van bijna 71 miljoen dollar, verklaarde het bedrijf. Tribune daalde voor de openingsbel in Amerika ruim 8 procent. Het aandeel Gannett noteerde vlak.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,6 procent hoger op 2.052,32 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent op 17.500,94 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte zelfs 1,2 procent aan op 4.769,56 punten.

Leren beleggen

Live koersen