Redactie ABM Financial News - Vrijdag 6 mei 2016, 14:55 uur

Wall Street maakt zich op voor een lagere opening, na een teleurstellend Amerikaans banenrapport.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor opening 0,1 procent lager, de S&P 500 futures noteerden 0,4 procent lager en de Nasdaq 100 futures verloren 0,4 procent.

De focus ging vrijdag voorbeurs met name uit naar het Amerikaans banenrapport. De kwaliteit van het rapport wordt door marktvolgers gezien als een indicator voor de kans op een renteverhoging van de Federal Reserve in juni.

Uit de data van het Amerikaans ministerie van Arbeid bleek dat het aantal banen in de VS in april is gestegen met 160.000. Vooraf door The Wall Street Journal geraadpleegde analisten rekenden op een stijging van 205.000 banen. De banengroei in maart werd neerwaarts bijgesteld van 215.000 naar 208.000. Voor februari werd de groei aangepast van 245.000 naar 233.000 banen. Het werkloosheidspercentage noteerde conform de verwachting ongewijzigd op 5 procent.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank was het banenrapport voor de Federal Reserve vermoedelijk een tegenvaller, met een groei onder de 200.000. Rampzalig wilde Marey het rapport evenwel ook weer niet noemen. De kans op een renteverhoging door de Fed in juni is wel iets kleiner geworden, betoogde de marktvorser, maar bepalend zal toch vooral het volgende banenrapport zijn, kort voor de monetaire vergadering van de centrale bank.

"De handel is de hele week in aanloop naar het banenrapport al voorzichtig en verklaart een groot deel van de hernieuwde angst en het onbehagen over de wereldwijde groei", zeiden strateeg Jim Reid en analist Craig Nicol van Deutsche Bank in aanloop naar de publicatie.

Hoewel het banenrapport als één van de belangrijkste publicaties van de maand wordt beschouwd "is de publicatie deze maand waarschijnlijk niet zo significant, met een werkloosheid van 5 procent en een aanzienlijke groei in banen per maand", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda in aanloop naar de publicatie.

Later op de dag volgen data over het Amerikaans consumentenkrediet in maart.

Olie werd goedkoper. WTI noteerde pakweg een half uur voor opening 1,4 procent lager op 43,72 dollar en Brent daalde 1,4 procent tot 44,41 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar hoger op 1,1421.

Bedrijfsnieuws
GoPro kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de producent van actiecamera's donderdag laat over het eerste kwartaal een halvering van de omzet en een zwaar verlies rapporteerde. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 8,6 procent lager.

Herbalife noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,7 procent hoger, nadat de producent van voedingsproducten donderdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Sanofi heeft Medivation per brief gewaarschuwd bestuursleden uit de raad van bestuur van het biotechbedrijf te willen vervangen als het bedrijf weigert het gesprek aan te gaan over een mogelijke overname. Sanofi noteerde voorbeurs 1,2 procent lager en Medivation won 1,3 procent.

Apple en het Duitse softwarebedrijf Sap meldden donderdag de krachten te bundelen bij de ontwikkeling van aan werk gerelateerde apps. Apple noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent hoger en Sap, dat tevens een notering in de VS heeft, daalde 0,8 procent.

Slotstanden
Wall Street is donderdag vrijwel vlak gesloten, nadat de olierally aan momentum inboette, terwijl de dollar steeg en zwakke economische data en teleurstellende bedrijfsresultaten de risicobereidheid onder druk zetten. De Dow Jones Industrial Average sloot 0,1 procent hoger, de S&P 500 sloot vlak en de Nasdaq 100 verloor 0,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen