Redactie ABM Financial News - Woensdag 4 mei 2016, 14:56 uur

Wall Street koerst af op een lagere opening van Wall Street, na een tegenvallend ADP-banenrapport.


De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor opening van de beurs 0,5 procent lager, de S&P 500 futures daalden 0,6 procent en de Nasdaq 100 futures verloren 0,7 procent.

Daarmee zetten de Amerikaanse aandelenmarkten de neerwaartse trend van een dag eerder voort, nadat de indexen dinsdag op hun laagste niveau's sloten in drie weken, na tegenvallende productie data uit China en een renteverlaging in Australië, waardoor zorgen over de staat van de economie wereldwijd opnieuw de kop opstaken.

Uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing (ADP) bleek voorbeurs dat het aantal banen in de VS in april in een beduidend lager tempo is gegroeid dan verwacht. Afgelopen maand nam het aantal banen in de niet-agrarische private sector toe met 156.000 stuks. Er was gerekend op 196.000 banen. Het ADP-banenrapport wordt gezien als een indicatie voor het officiele Amerikaanse arbeidsrapport dat vrijdag om 14.30 uur op de agenda staat.

"Een sterk ADP-rapport zou de aandelenmarkten kunnen ondersteunen in aanloop naar het Amerikaans banenrapport vrijdag. Zwakke data zou een trend naar boven beteugelen", aldus Brenda Kelly van London Capital Group in aanloop naar de publicatie.

"In ieder geval moet de markt zich afvragen in hoeverre deze data nog van belang zijn. Een gebrek aan inflatie en wereldwijd economische tegenwicht lijken van groter belang te zijn voor het besluit van Yellen en met een EU-referendum in het vooruitzicht, zal een renteverhoging in juni alleen maar tot extra volatiliteit leiden", voegde ze eraan toe.

De arbeidsproductiviteit in de Verenigde Staten is in het eerste kwartaal afgenomen. De productiviteit nam in de periode januari-maart met 1,0 procent af. De arbeidskosten stegen in het eerste kwartaal met 4,1 procent.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in maart gedaald. Het handelstekort zakte van 47,0 miljard dollar in februari naar 40,4 miljard dollar in maart.

Om respectievelijk 15.45 uur en 16.00 uur volgen een tweetal inkoopmanagersindexen voor de dienstensector over april. Om 16.00 uur staan tevens de fabrieksorders in de VS in maart op de agenda, om 16.30 uur gevolgd door de wekelijkse olievoorraden voor de week eindigend op 29 april.

De olieprijzen gingen omhoog. WTI noteerde voorbeurs 1,2 procent hoger op 44,18 dollar en Brent steeg 1,2 procent tot 45,48 dollar.

De euro noteerde een half uur voor opening van Wall Street ten opzichte van de dollar op 1,1503.

Bedrijfsnieuws
Op bedrijfsvlak kon Time Warner voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het mediabedrijf beter dan verwachte resultaten rapporteerde. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,9 procent hoger.

Priceline Group noteerde 9,1 procent lager, nadat het online reisbureau over het eerste kwartaal beter dan verwachte resultaten rapporteerde, maar een teleurstellende outlook afgaf voor het tweede kwartaal.

Mijnbouwbedrijven BHP Billiton en Vale noteerden in de elektronische handel voorbeurs respectievelijk 6,1 procent en 4,2 procent lager, nadat Braziliaanse federale aanklagers dinsdag een civiele zaak indienden waarin zij mijnbouwbedrijven verantwoordelijk stellen voor een catastrofale dambreuk in november.

Zillow Group noteerde voorbeurs 12,7 procent hoger, nadat de online vastgoed-databank dinsdag laat zijn outlook voor het gehele boekjaar verhoogde.

Slotstanden
De S&P 500 index eindigde dinsdag 0,9 procent lager op 2.063,37 punten. De Dow Jones index daalde 0,8 procent op 17.750,91 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent op 4.763,22 punten.

Leren beleggen

Live koersen