Redactie ABM Financial News - Donderdag 19 mei 2016, 15:09 uur

Wall Street koerste donderdagmiddag richting een lagere opening. De futures voor de Dow Jones index, de S&P 500 en die voor de Nasdaq 100 stonden rond de klok van drie uur op een verlies van 0,3 procent.

Beleggers reageerden donderdag voornamelijk op de notulen van de beleidsvergadering van de Federal Reserve in april. Die maakten duidelijk dat de meeste beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank denken dat de rente in juni omhoog kan als de economie blijft aantrekken.

"De strenge boodschap van de Fed over het rentebeleid lijkt eindelijk in te dalen en dat zet donderdag voor de openingsbel druk op de Amerikaanse futures", schreef Craig Erlam van OANDA donderdag.

"Maandenlang roepen functionarissen van de Fed al dat er dit jaar mogelijk meer renteverhogingen komen maar die waarschuwingen waren aan dovemansoren gericht en de markt schoof de datum waarop de volgende renteverhoging plaats zou vinden telkens vooruit", volgens de marktanalist die stelde dat de Fed zelf ook niet mee heeft geholpen door zijn outlook van vier renteverhogingen eerder dit jaar terug te schroeven naar twee.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week met 16.000 zijn gedaald tot 278.000 aanvragen. Het was de 63e week op rij dat het aantal aanvragen onder de 300.000 bleef.

De zogenoemde Philly Fed index bleef licht negatief in mei, maar het indexniveau van min 1,6 was nagenoeg gelijk aan het cijfer over april.

De vicevoorzitter van de Fed, Stanley Fischer, houdt donderdag een speech op een conferentie ter ere van econoom Michael Woodfort. De voorzitter van de Fed van New York, William Dudley, zal later op de middag een toespraak houden over macro-economische trends.

Het euro/dollar paar noteerde rond lunchtijd op 1,1184. De dollar dikte flink aan na de publicatie van de notulen van de Fed.

Olie was donderdag goedkoper. Rond de klok van één uur noteerde een vat West Texas Intermediate 2,5 procent lager op 46,98 dollar, terwijl voor een vat Brent 2,6 procent minder werd betaald op 49,47 dollar.

Bedrijfsnieuws
Wal-Mart opent voor opening van de handel in Amerika de boeken. In het eerste kwartaal daalde het operationeel resultaat met 7,1 procent tot 5,3 miljard dollar. De omzet steeg rond de één procent naar krap 116 miljard. Negatieve valuta-effecten buiten beschouwing gelaten nam de omzet met 4 procent toe. De identieke omzet in Amerika, een belangrijke graadmeter voor de markt, steeg in de verslagperiode met 1,0 procent.

Verder kwam Wal-Mart met een positieve outlook, waarop het aandeel in de elektronische handel in New York met 8,1 procent steeg.

Dick's Sporting Goods opende voor de openingsgong in New York ook de boeken en kwam daarbij met een magere outlook voor het huidige kwartaal. Zo verwacht de keten die sportartikelen verkoopt dat de identieke omzet in het tweede kwartaal met maximaal 4 procent daalt.

In de eerste drie maanden van het jaar daalde de nettowinst met 10 procent, terwijl de omzet met 6 procent steeg. Het aandeel steeg voorbeurs met 3,5 procent.

Cisco rapporteerde woensdagavond laat cijfers over het derde kwartaal. In de periode werd een lagere winst en omzet in de boeken gezet. In het vierde kwartaal zal de omzet met maximaal 3 procent groeien, zo verwacht de maker van netwerkapparatuur. Het aandeel steeg voor de openingsbel toch met 5,3 procent.

Monsanto noteerde voor de openingsbel in New York 7,1 procent hoger. Het Duitse Bayer deed woensdagavond een ongevraagd overnamevoorstel, dat nu door de Amerikaanse zadenproducent wordt bestudeerd.

Tesla kondigde woensdagavond laat aan 2 miljard dollar te willen ophalen voor productiedoeleinden en om aan belastingverplichtingen te voldoen. Tesla steeg in de elektronische handel in Amerika ongeveer een half procent.

Slotstanden
De Dow Jones index eindigde woensdag vrijwel vlak op 17.526 punten. De S&P 500 index eindigde ook vrijwel ongewijzigd op 2.047 punten. Technologiebeurs Nasdaq klom 0,5 procent tot 4.739 punten.

Leren beleggen

Live koersen