Redactie ABM Financial News - Donderdag 26 mei 2016, 15:05 uur

Wall Street gaat donderdag een hogere opening tegemoet, waarmee de Dow Jones index op koers is enigszins voort te bouwen op zijn winst van 359 punten in de afgelopen twee sessies. Een hogere olieprijs stimuleerde het sentiment.

Een halfuur voor opening van Wall Street noteerden de futures voor de Dow Jones index, die voor de S&P 500 en voor de Nasdaq allen zo'n 0,2 procent in de plus.

Beleggers verwerkten voor de openingsbel in Amerika economische data over de duurzame goederen en de arbeidsmarkt, die beide positief uitkwamen voor de aandelenmarkten.

Eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten zijn in de week eindigend op 21 mei gedaald, meldde het ministerie van Arbeid donderdag. De wekelijkse aanvragen namen met 10.000 af naar 268.000. De steunaanvragen noteren nu al 64 weken op rij onder het niveau van 300.000. Dat is sinds 1973 niet meer gebeurd.

De vraag naar duurzame goederen in de Verenigde Staten is in april flink gestegen, bleek ondertussen uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De orders voor goederen zoals vliegtuigen, koelkasten en auto's stegen met 3,4 procent ten opzichte van maart. De stijging van 0,8 procent die eerder over maart werd gerapporteerd werd opwaarts bijgesteld naar een toename van 1,9 procent.

Een half uur na opening verschijnen donderdag de aanstaande woningverkopen over april.

Brent bereikte voor het eerst in zes maanden weer een niveau van boven de 50,00 dollar en noteerde voor de openingsbel 1,3 procent hoger op 50,40 dollar. Een vat ruwe olie noteerde aan de Nymex eveneens boven de 50 dollar per vat met een stijging van 1,0 procent tot 50,12 dollar.

De dollar leek voor de tweede dag op rij te verzwakken ten opzichte van de euro. De Europese munt steeg 0,3 procent naar 1,1189 dollar. De valutamarkten kijken vooral uit naar een toespraak door de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen op vrijdag.

Volgens Craig Erlam van OANDA nemen de aandelenmarkten in het algemeen een adempauze "na een ongewoon aantal positieve dagen in wat verder een maand was die gekarakteriseerd kan worden door besluiteloosheid en krappe bandbreedtes", aldus de marktanalist.

Bedrijfsnieuws
Dollar General rapporteerde voor de openingsbel in New York een kwartaalwinst die niet aan de verwachting voldeed, maar de retailer overtrof de verwachtingen met de omzet. De aandelen stegen 3,5 procent in de handel voorbeurs.

HP Inc heeft in het afgelopen kwartaal een lager resultaat behaald nadat de omzet onder druk stond. Dit maakte de Amerikaanse producent van hardware woensdagavond laat bekend over het tweede kwartaal van het lopende gebroken boekjaar.

De kwartaalomzet daalde ten opzichte van een jaar geleden met 11 procent naar 11,6 miljard dollar en de daarbij behorende winst uit voortgezette activiteiten daalde met 4 procent naar 629 miljoen dollar, ofwel 0,38 dollar per aandeel. Dit was in lijn met de eerder door de onderneming afgegeven raming van 0,33 tot 0,38 dollar.

In de handel voorbeurs in New York daalde het aandeel 0,8 procent.

Costco Wholesale kwam in de nacht van woensdag op donderdag met kwartaalcijfers. In de periode steeg de omzet met 2 procent tot bijna 27 miljard dollar en nam de winst toe van 516 miljoen naar 545 miljoen dollar.

Wel had de retailer opnieuw last van een dure dollar en de lage olieprijzen. Dit vertaalde zich in een vlakke ontwikkeling van de vergelijkbare winkelomzet. Zonder deze negatieve invloeden steeg de vergelijkbare winkelomzet met 3 procent.

Het aandeel noteerde in de elektronische handel in Amerika donderdagmiddag 3,1 procent hoger.

Slotstanden
De Dow Jones index dikte woensdag 0,8 procent aan op 17.851,51 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won 0,7 procent, net als techbeurs Nasdaq, op respectievelijk 2.090,54 en 4.894,89 punten.

Leren beleggen

Live koersen