Redactie ABM Financial News - Woensdag 25 mei 2016, 15:10 uur

Wall Street gaat woensdag een hogere opening tegemoet, met de olieprijs die is gestegen tot dichtbij de 50 dollar per vat. Dit brengt de Dow Jones index op koers om de winstrally van dinsdag, met een stijging van 213 punten, verder voort te zetten.


Analisten waren verrast over die winsten op dinsdag.

"Ik probeer echt de logica in te zien van de hernieuwde euforie", zei marktcommentaar David Buik van Panmure Gordon & Co. "Ja, ik begrijp dat er geprobeerd wordt te leven met de renteverhoging van de Federal Reserve van 25 basispunten, in juni of juli, maar toch betwijfel ik dit".

De futures voor de Dow Jones Industrial Index noteerden woensdagmiddag een half uur voor de openingsbel 0,4 procent hoger, net als die van de S&P 500 index. De Nasdaq-100 futures voegden 0,5 procent toe.

De prijs van een vat ruwe olie werd op de New York Mercantile Index 1,1 procent hoger verhandeld, waarmee de prijs op 49,17 bereikte. Europese aandelen noteerden hoger en ook, en de Aziatische markten sloten woensdag eveneens in de plus.

De dollar index noteerde weinig veranderd. De euro noteerde ten opzichte van de dollar nagenoeg onveranderd op 1,1145.

Woensdagmiddag voor de Amerikaanse opening, waren beleggers in afwachting van de nieuwste data over de olievoorraden en verwerkten de laatst beschikbare publicatie over de Amerikaanse handel. Teleurstellende cijferpublicaties van Tiffany & Co. en Express Inc. kregen ook onder de aandacht.

Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in april toegenomen, bleek woensdag uit voorlopige cijfers van het ministerie van Handel. Aangepast voor seizoensinvloeden, liep het handelstekort op van 57,1 miljard dollar in maart naar 57,5 miljard dollar in april.

Op macro-economisch vlak keken beleggers verder ook naar de FHFA huizenprijsindex en de voorlopige inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector van Markit, die na de openingsbel verschijnt.

Bedrijfsnieuws
Tiffany & Co heeft in het afgelopen kwartaal zowel de omzet als de winst zien dalen. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de cijfers van de Amerikaanse juweliersketen over het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar. Tiffany zag wereldwijd de verkopen onder druk staan, met uitzondering van Japan. Daarbij stond ook de operationele marge onder druk. Op een omzet van 891 miljoen dollar maakte Tiffany een nettowinst van 87,5 miljoen dollar.

Het aandeel Tiffany verloor 3,7 procent in de elektronische handel voorbeurs.

Woensdag na de slotbel komt HP Inc met cijfers. Het andere voormalige onderdeel van Hewlett-Packard, Hewlett Packard Enterprise, maakte dinsdagavond na het slot op Wall Street bekend dat het zijn Enterprise Services-segment gaat afstoten en zal fuseren met sectorgenoot CSC. Het fusiebedrijf zal een omzet van 26 miljard dollar hebben en puur gericht zijn op IT-dienstverlening wereldwijd. De transactie, die eind maart 2017 afgerond moet zijn, zal naar verwachting 8,5 miljard dollar opleveren middels een aandelenruil, stelde HPE.

Verder rapporteerde HPE cijfers over het tweede kwartaal. In de verslagperiode werd een 1 procent hogere omzet behaald van 12,7 miljard dollar. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 5 procent. De winst per aandeel kwam met 0,18 dollar beter uit dan een afgegeven verwachting. In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel bijna 14 procent hoger.

Monsanto kondigde dinsdagavond aan het bod van Bayer van 122 dollar per aandeel af te wijzen. De Amerikaanse zadenproducent en het Duitse chemie- en farmareus blijven wel praten over een fusie waarmee 's werelds grootste agrarische concern zou kunnen ontstaan. Monsanto noteerde in de Amerikaanse handel voorbeurs 2,5 procent hoger.

Microsoft kan vermoedelijk ook op aandacht rekenen nadat het techconcern bekendmaakte nog eens 1.850 banen te gaan schrappen, hetgeen naar verwachting 950 miljoen dollar aan nieuwe reorganisatielasten met zich mee zal brengen. Het banenverlies valt samen met het afbouwen van de mobiele telefoonactiviteiten die Microsoft eerder van Nokia overnam. Het aandeel noteerde voor opening 0,7 procent hoger.

Slotstanden
De Dow Jones Industrial Average sloot dinsdag 1,2 procent hoger op 17.705 punten. De S&P 500-index won 1,4 procent tot 2.076 punten. De Nasdaq Composite Index won 2,0 procent tot 4.861 punten.

Leren beleggen

Live koersen