Redactie ABM Financial News - Dinsdag 3 mei 2016, 15:03 uur

De Amerikaanse futures wezen pakweg een half uur voor opening van de handel op een lagere opening van Wall Street, waarbij zorgen over de staat van de wereldwijde economie opnieuw de kop opstaken na tegenvallende data uit China en een renteverlaging in Australië.

De futures op de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500 en de Nasdaq 100 noteerden een half uur voor opening circa 0,7 procent lager.

Analist Augustin Eden van Accendo Markets stelde dat de negatieve beursopeningsindicatie volgde op het laatste nieuws uit China en Australië. De industriële activiteit in China daalde in april harder dan verwacht. De index noteerde op 49,4 in april, 0,3 procentpunt minder dan in maart.

"De renteverlaging in Australië wordt aan de andere kant van de wereld geïnterpreteerd als een panieksignaal, waardoor de Australische dollar sterk is verzwakt", voegde Eden daaraan toe.

Daarnaast wees de analist op een stijging van de goudprijs, die inmiddels op circa 1.300 dollar noteert. "Als de goudprijs boven dit niveau komt betekent dat dat de markt op zoek is naar veilige havens", stelde de marktvorser van Accendo Markets.

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties op de agenda. Kort na opening van de handel verschijnt de inkoopmanagersindex voor de regio New York en gedurende de handelsdag verschijnen de Amerikaanse autoverkopen in april.

Voorzitter Loretta Mester van de Cleveland Fed neemt dinsdag zitting in een panel en voorzitter Dennis Lockhart van de Atlanta Fed zal in Jacksonville een speech geven over de economische vooruitzichten en het monetair beleid.

Futures op een vat West Texas Intermediate noteerden dinsdagmiddag 1,1 procent lager op 44,28 dollar en Brent daalde 0,9 procent in prijs tot 45,44 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar hoger op 1,1558.

Bedrijfsnieuws
De aan olie gerelateerde fondsen stonden voorbeurs onder druk, vanwege de tegenvallende macro-data uit China en de lagere olieprijs. Exxon noteerde 0,9 procent lager, Chevron verloor 0,8 procent en SeaDrill daalde 5,6 procent.

Halliburton is het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken, als gevolg van hoge eenmalige lasten. De oliedienstverlener boekte in de eerste drie maanden van 2016 een operationeel verlies 3,1 miljard dollar, bij een omzetdaling van ruim 40 procent naar 4,2 miljard dollar. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,3 procent lager.

Farmaceut Pfizer heeft in het eerste kwartaal een hogere winst en omzet geboekt en verhoogde de outlook voor het gehele boekjaar. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,3 procent.

Clorox steeg voorbeurs 1,1 procent, nadat de producent van huishoudartikelen beter dan verwachte kwartaalresultaten rapporteerde en de outlook voor het hele boekjaar verhoogde

Archer Daniels Midland noteerde in de elektronische handel voorbeurs 3,3 procent lager, nadat de distributeur en verwerker van landbouwgewassen een sterker dan verwachte daling van winst en opzet rapporteerde over de eerste drie maanden van 2016.

Slotstanden
De Amerikaanse beurzen zijn maandag ondanks zwakke macro-economische cijfers en een lagere olieprijs hoger gesloten en daarmee positief aan de maand mei begonnen.

De S&P 500 index noteerde 0,8 procent hoger op 2.081,43 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent op 17.891,16 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,9 procent aan op 4.817,59 punten.

Leren beleggen

Live koersen