Redactie ABM Financial News - Dinsdag 3 mei 2016, 13:18 uur

De verwachte voortzetting van de aansterkende dollar is tot stilstand gekomen doordat de Federal Reserve veel trager is in het verstrakken van het monetaire beleid. Dit schreef analist Joke Mertens van KBC dinsdag.

De Fed verhoogde eind 2015 voor het eerst in lange tijd het belangrijkste rentetarief, terwijl de Europese Centrale Bank gelijktijdig overging tot verdere monetaire verruiming. Deze combinatie had logischerwijs moeten leiden tot een hogere dollar en lagere euro, maar de dollar steeg niet in waarde .

"De eerste en belangrijkste reden is dat de Amerikaanse centrale bank een stuk trager te werk gaat in de verstrakking van haar beleid", stelde Mertens.

De analist wees erop dat de Fed in december nog uitging van vier renteverhogingen van elk 25 basispunten in 2016, terwijl die verwachting inmiddels is teruggebracht tot twee verhogingen.

De Fed zag af van een versneld aangescherpt beleid door een groeivertraging in de Verenigde Staten en de inflatie die onder de doelstelling ligt en die in de afgelopen maand zelfs opnieuw daalde. Een tegenvallende mondiale groei en volatiliteit op de financiële markten waren de andere ingrediënten voor het uitblijven van een strakker monetair beleid, aldus Mertens.

Maandag steeg de euro tot boven het volgens KBC belangrijke weerstandsniveau van 1,15 dollar. Dinsdag halverwege de dag handelde het muntpaar op 1,1578 dollar.

"De volgende cruciale weerstandszone in EUR/USD bevindt zich rond 1,1712, de hoogtepunten van vorig jaar", voegde KBC daaraan toe. Volgens de Belgische marktvorser is er voorlopig dan ook geen reden om tegen de korte termijn neerwaartse trend van de dollar in te gaan. "Op iets langere termijn geloven we echter dat er voldoende slecht nieuws is ingeprijsd", aldus Mertens.

KBC voorziet dat de dollar later dit jaar in waarde zal stijgen, als de Fed alsnog tweemaal de rente verhoogt. "We verwachten immers dat de Amerikaanse economie opnieuw zal aantrekken tijdens het tweede kwartaal".

Leren beleggen

Live koersen