Redactie ABM Financial News - Donderdag 26 mei 2016, 13:14 uur

Banco Popular Espanol gaat zijn kapitaal versterken met een claimemissie van 2,5 miljard euro, om zijn grote berg met slechte vastgoedleningen sneller te kunnen afbouwen. Dit maakte de Spaanse bank donderdag bekend.


De aandelen worden uitgegeven tegen een koers van 1,25 euro per stuk, wat een forse korting biedt. Het aandeel noteerde donderdag op de beurs van Madrid 21 procent lager op 1,86 euro.

Ook andere banken in Spanje noteerden donderdag lager, met een verlies van 5,3 procent voor Banco de Sabadelle en 3,7 procent voor CaixaBank. De kapitaalverhoging van Banco Popular is echter geen voorbode van meer kapitaalverhogingen door grote Spaanse banken, schreef The Wall Street Journal op basis van diverse analisten.

De Spaanse bank stelde dat de kapitaalverhoging zal helpen om de impact van de negatieve rente te weerstaan, die de winstgevendheid ondermijnt. De problemen die de emissie nodig maken, dateren echter al van voor de tijd dat het zeer ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank de marges van banken onder druk is gaan zetten.

Banco Popular, de zevende bank van Spanje naar marktwaarde gemeten, heeft voor vele miljarden aan ontruimde woningen en niet-afgebouwde vastgoedprojecten op zijn balans staan, als erfenis van de leningen die grif werden verstrekt tijdens de Spaanse vastgoedbubbel, voorafgaand aan de kredietcrisis.

De bank verwacht zijn dekkingsgraden voor slechte leningen dit jaar te moeten verhogen met maximaal 4,7 miljard euro aan extra voorzieningen. Het extra kapitaal dat daarvoor nodig is, stelt de bank in staat om zijn portefeuille met slechte leningen de komende jaren sneller af te bouwen, met een bedrag van 15 miljard. Hierdoor hoeven in de toekomst veel minder voorzieningen voor slechte leningen te worden genomen, zo voorziet de bank.

"De kapitaalverhoging en versnelde opschoning van de balans door Banco Popular zijn nodig en uiteindelijk een positieve stap om de balansproblemen aan te pakken", stelde analist Andrew Lowe van Berenberg Bank in een onderzoeksrapport. "Met kapitaalniveaus en dekkingsgraden die aanzienlijk zwakker zijn dan sectorgenoten, was het niet mogelijk om schoon schip te maken zonder kapitaalverhoging."

De emissie zal de kapitaalbuffer van de bank verhogen tot een kernkapitaalratio (CET1) van meer dan 13,7 procent aan het einde van het jaar. Aan het einde van het eerste kwartaal van dit jaar was dit nog 12,7 procent.

Het rendement op eigen vermogen van Banco Popular was in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald tot 3 procent. De bank wil dit met behulp van de kapitaalverhoging weer naar meer dan 9 procent tillen in 2018.

Banco Popular kocht in 2011 Banco Pastor SA, nadat de regionale Spaanse bank was gezakt voor Europese stresstests. Popular moest een jaar later 2,5 miljard euro ophalen bij beleggers, om een kapitaalinjectie van de staat te voorkomen.

Leren beleggen

Live koersen