Redactie ABM Financial News - Maandag 2 mei 2016, 13:06 uur

Shell zal over de eerste drie maanden van 2016 naar verwachting een fors lager resultaat rapporteren als gevolg van de lagere olieprijs, verwachten door Vara Research geraadpleegde analisten.

Canaccord Genuity wees erop dat de resultaten van Shell waarschijnlijk gedomineerd zullen worden door de fusie met BG en verandering in de rapportage structuur, waarbij Integrated Gas wordt toegevoegd als een nieuwe divisie. "Wij verwachten dat de gerapporteerde winst onder druk staat en aan de onderkant van de consensus zal uitkomen, waarbij het kwartaalverslag zich zal focussen op de timing en het tempo van desinvesteringen en fusie-synergieën, in plaats van de onderliggende marktomstandigheden", schreven de analisten.

"Met de overname van BG voltooid, voorzien wij aanzienlijk opwaarts potentieel voor groei van de vrije kasstroom en een daling van de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen", aldus analisten van Morgan Stanley. "Zorgen over de betaalde prijs voor BG en een gebrek aan duidelijkheid over de plannen na de transactie hebben ertoe geleid dat het aandeel sinds begin 2015 slechter presteerde dan sectorgenoten", schreven de marktvorsers die voor de rest van het jaar en 2017 de toekomst zonniger inschatten.

Volgens de analisten van de Amerikaanse bank is er aanzienlijke ruimte voor Shell om zijn investeringen te reduceren en om in de kosten te snijden. De markten voor LNG en voor olieproducten, investeringsbesluiten en uitdagingen bij de uitvoering ervan ziet Morgan Stanley als risico's voor het bedrijf. De bank hanteert een Overwogen-advies en koersdoel van 2.030 pence.

Volgens een analistenconsensus van Vara Research komt de winst van Shell op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, de zogenoemde CCS-winst, in de eerste drie maanden van 2015 uit op 1,038 miljard dollar. Dat zou een daling van 68 procent betekenen ten opzichte van de winst van 3,246 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De dalende olieprijzen zetten vooral de upstream-tak van Shell onder druk. Waar de exploratie en productie activiteiten van de Brits-Nederlandse energiereus in de eerste drie maanden van 2015 nog een geschoonde CCS-winst van 675 miljoen dollar realiseerde, verwachten geraadpleegde analisten dat de divisie het afgelopen kwartaal met een verlies van 1,425 miljard dollar fors in de rode cijfers is gedoken.

Analisten taxeren de CCS-winst van de downstream activiteiten, die bestaan uit de raffinage van olie en aardgas en de distributie van deze producten, in het eerste kwartaal op 1,704 miljard dollar, tegen 2,646 miljard dollar een jaar eerder, een daling van 35,6 procent.

De resultaten van sectorgenoten voorspellen weinig goeds voor Shell. BP rapporteerde vorige week dinsdag voor de tweede verslagperiode op rij een verlies. Exxon Mobil rapporteerde over de eerste drie maanden van het jaar een 53 procent lagere winst, als gevolg van de impact van de zwakke grondstofprijzen en de lagere marges bij de raffinage tak. Chevron rapporteerde vrijdag een groter dan verwacht verlies.

Shell maakt woensdag voorbeurs de resultaten over het eerste kwartaal bekend.

Het aandeel noteerde maandag op een groen Damrak vlak op 23,01 euro.

Leren beleggen

Live koersen