Redactie ABM Financial News - Dinsdag 10 mei 2016, 13:18 uur

SBM Offshore zal woensdag naar verwachting over het eerste kwartaal een lagere omzet rapporteren, vanwege de aanhoudende malaise in de energiesector. Dit is de verwachting van analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux.

Mulder verwacht over de eerste drie maanden van 2016 een omzet van 475 miljoen dollar, in vergelijking tot 601 miljoen dollar een jaar eerder, volgens de Directional boekhoutmethode. Bij deze boekhouding worden de inkomsten gespreid geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten.

Voor de divisie Turnkey voorziet de marktvorser een omzet van 225 miljoen dollar, versus 326 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet bij Lease & Operate zal volgens Mulder naar verwachting 250 miljoen dollar bedragen, tegenover 274 miljoen dollar vorig jaar.

Mulder verwacht dat de orderinstroom in het eerste kwartaal op nul uitkomt. Hoewel het concern voor circa 150 miljoen dollar aan contracten heeft ontvangen, heeft de Australische olie- en gasproducent Woodside een omvangrijk LNG-project voor onbepaalde tijd uitgesteld waardoor de orderinstroom voor SBM als toeleverancier voor dit project per saldo op nul uitkomt, redeneerde de analist.

Het orderboek noteerde volgens Mulder ultimo maart 2016 naar verwachting op 18,4 miljard dollar, tegen 18,9 miljard dollar eind 2015. Kepler hanteert een Reduceren-advies met een koersdoel van 10 euro.

Tijdens de publicatie van de jaarcijfers meldde SBM, dat installaties maakt voor de productie en opslag van olie- en gasproducten, in 2016 een Directional omzet van 2 miljard dollar te voorzien, waarbij de omzet van de divisie Turnkey naar verwachting 0,6 tot 0,7 miljard dollar bedraagt en de omzet bij Lease & Operate naar verwachting 1,3 tot 1,4 miljard dollar bedraagt. Het bedrijf voorziet voor het huidige boekjaar een Directional winst voor rente en belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van 750 miljoen dollar.

Het aandeel noteerde rond het middaguur 1,2 procent hoger op 10,94 euro.

Leren beleggen

Live koersen