Redactie ABM Financial News - Vrijdag 27 mei 2016, 16:12 uur

De koers van Fugro en Boskalis kan aanstaande dinsdag in beweging komen, afhankelijk van een rechterlijke uitspraak. Dit stelden analisten van ABN AMRO.

Op dinsdagochtend 31 mei zal de rechtbank in Den Haag zich uitspreken over een geschil tussen Fugro en grootaandeelhouder Boskalis, nadat de rechter in eerste instantie de eis van Boskalis om een agendapunt ter stemming aan de jaarvergadering toe te voegen, afwees.

Mocht de rechter ditmaal besluiten dat de eis van Boskalis gegrond is, dan voorzien analisten van ABN AMRO een stijgende koers voor Fugro, omdat dit de maritieme dienstverlener munitie biedt om de beschermingswal van de bodemonderzoeker neer te halen. Het aandeel Boskalis zal vermoedelijk dalen, zo voorziet de bank. Enerzijds omdat hedgefondsen het spel 'long Fugro-short Boskalis' zullen spelen, terwijl lange termijnbeleggers anderzijds al rekening houden met een aandelenuitgifte om een overname van Fugro te kunnen financieren.

Indien de rechter opnieuw besluit dat de eis van Boskalis ongegrond is, dan voorziet ABN AMRO een dalende koers voor Fugro. De bodemonderzoeken heeft dan met succes de eigen zelfstandigheid verdedigd en dit zal de overnamespeculatie die in de koers van Fugro zit, wegnemen. Ook de koers van Boskalis zal volgens de analisten vermoedelijk onder druk komen te staan. De kans bestaat dan dat de maritieme dienstverlener het belang bijna 30 procent in Fugro zal verkopen, met een mogelijk verlies tot gevolg.

ABN AMRO merkte verder nog op dat het nog valt te bezien of er überhaupt eerder dan april 2017 een jaarvergadering kan plaatsvinden bij Fugro, vanwege de onafhankelijke stichting van de bodemonderzoeker op Curacao.

Op een licht positief gestemd Damrak koerste Boskalis vrijdag 1,2 procent lager op 33,27 euro. Fugro leverde 1,3 procent in op 16,62 euro.

Leren beleggen

Live koersen