Redactie ABM Financial News - Maandag 2 mei 2016, 18:37 uur

De geplande verlaging van de vergoedingen voor postwinkeliers door PostNL zijn onrechtmatig en het postbedrijf maakt hiermee bovendien misbruik van zijn economische positie. Dit zei de Vereniging van Postretailers (VVP) maandag.

PostNL kondigde in maart dit jaar aan om de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten, vanaf 1 juli te willen verlagen met 25 procent. De branchevereniging berekende echter dat deze tariefverlaging mogelijk zelfs 40 procent zou kunnen bedragen, wat voor ongeveer 2.500 winkeliers kan leiden tot kortingen van gemiddeld 9000 euro per jaar, aldus de VVP.

Hiermee schiet PostNL, wanneer de verlagingen inderdaad worden doorgevoerd, "toerekenbaar" tekort en maakt het bedrijf volgens de VVP "misbruik van haar economische machtspositie."

VVP noemde de aangekondigde verlaging extra onredelijk, omdat PostNL vast houdt aan zijn exclusiviteitsbeding. Winkeliers mogen daarom geen zaken doen met een concurrent van het bedrijf.

"Namens de VVP is PostNL formeel gesommeerd af te zien van de voorgenomen verlaging van de retailvergoedingen", zei de brancheorganisatie maandag.

De VVP verzocht CEO Herna Verhagen van PostNL om uiterlijk 12 mei te laten weten of het bedrijf afziet van de tariefverlaging. Komt PostNL hier niet aan tegemoet, dan zal de branchevereniging juridische maatregelen nemen.

PostNL was maandagavond niet direct bereikbaar voor een reactie.

Het aandeel PostNL sloot maandag op een groen Damrak 1,6 procent hoger op 3,88 euro.

Leren beleggen

Live koersen