Redactie ABM Financial News - Dinsdag 3 mei 2016, 16:02 uur

Brunel International heeft in het eerste kwartaal van 2016 de resultaten opnieuw stevig onder druk zien staan. Dit verwacht KBC Securities.

De omzet van Brunel zal in de eerste drie maanden volgens KBC met ruim een kwart op jaarbasis zijn gedaald naar 249 miljoen euro. De tak Energie, exclusief energieprojecten, zag volgens analist Yves Franco de omzet zelfs met 35 procent teruglopen. Voor de marge op het bedrijfsresultaat (EBIT) rekent de analist op 5,0 procent, een stijging van 0,7 procent op jaarbasis. Deze stijgende marge dankt Brunel volgens KBC aan de omzetdaling bij Energie, die relatief lage marges biedt.

Voor 2016 mikt Brunel op een aanhoudende sterke omzetgroei in Nederland en een verdere verbetering in Duitsland. Bij de tak Energie zal de negatieve omzettrend evenwel aanhouden, aldus de detacheerder, en daarnaast zal de omzet bij de tak Projecten "sterk teruglopen", vooral na het tweede kwartaal.

Brunel beschikt, zo bleek bij de laatste jaarcijfers, over een kapitaalsurplus van circa 100 miljoen euro, hetgeen deels wordt uitgekeerd. De detacheerder wil echter ook een deel van dit overschot achter de hand houden voor het geval "strategische kansen" zich voordoen. De oorlogskas is, zo liet CEO Jan Arie van Barneveld tegenover ABM Financial News weten, 65 miljoen euro groot.

"We mikken in ons overnamebeleid op acquisities in Olie & Gas en niet in de Duitse of Nederlandse regio, omdat we daar heel goed in staat zijn om onze groei zelf te genereren", aldus de topman.

Over 2015 keert Brunel 0,75 euro per aandeel dividend uit, 0,05 euro meer dan over 2014. Daarbovenop krijgen aandeelhouders over 2015 ook nog eens een "super" dividend van 0,75 euro per aandeel uitgekeerd.

Franco meent dat zelfs rekening houdend met 60 miljoen euro aan overnames er nog altijd ruimte is voor opnieuw een super dividend. De analist rekent voor dit jaar op een regulier dividend van 0,71 euro per aandeel en nog eens 0,71 euro als buitengewoon dividend. Dat zou een "verbazingwekkend" dividendrendement van 7 procent opleveren, uitgaande van de slotkoers van maandag.

Brunel maakt woensdag voorbeurs de cijfers over het eerste kwartaal bekend. KBC Securities heeft een Houden advies op Brunel met een koersdoel van 18,00 euro, vanwege de lastig in te schatten ontwikkelingen in het segment Energie.

Op een rood Damrak handelde het aandeel Brunel dinsdag 1,3 procent lager op 18,84 euro.

Leren beleggen

Live koersen