Redactie ABM Financial News - Woensdag 25 mei 2016, 18:24 uur

NN Group heeft in het eerste kwartaal naar verwachting minder winst geboekt door het wegvallen van positieve beleggingsresultaten, terwijl de operationele winst licht is gestegen. Dit is de gemiddelde inschatting van analisten in een consensusverwachting die werd samengesteld door de verzekeraar zelf.

De nettowinst wordt in die consensus ingeschat op 220 miljoen euro, ruim de helft minder dan een jaar eerder toen een grote boekwinst op een aandelenbelang in Nederland bijdroeg aan een winststijging tot 485 miljoen euro.

De operationele winst is in het afgelopen kwartaal naar verwachting wel gestegen, met 2,6 procent, van 304 miljoen tot 312 miljoen euro. De stijging is vooral afkomstig van de Nederlandse leven- en schadebedrijf maar wordt deels teniet gedaan door lagere inkomsten uit de Japanse levensverzekeringen en vermogensbeheer, verwachten de analisten.

De winst uit het gesloten boek met variabele lijfrentes in Japan valt naar verwachting fors lager uit, met een daling van 16 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015, tot 3 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar.

De omzet van nieuwe levensverzekeringen komt in de analistenverwachting uit op 466 miljoen euro, tegen 498 miljoen euro een jaar eerder.

De kapitaalpositie is waarschijnlijk wel bijzonder sterk gebleven, met een Solvency II-ratio van 230 procent, hoewel dit eind vorig jaar nog hoger was, met 239 procent. De daling komt door een aandeleninkoop en ongunstige marktbewegingen.

Het eigen vermogen stijgt naar verwachting licht, van 20,5 miljard euro eind vorig jaar, tot 20,7 miljard euro in het eerste kwartaal. De contanten in de holding zijn gedaald tot 1,85 miljard euro, van 1,95 miljard een kwartaal eerder. Er werd naar verwachting 195 miljoen euro aan cash doorgesluisd naar de holding, tegen 360 miljoen euro een jaar eerder.

Analist Ashik Mussadi van JP Morgan en Matthias de Wit van KBC Securities verwachten beide dat NN Group vanwege zijn sterke kaspositie een nieuwe aandeleninkoop zal aankondigen, van 250 miljoen euro, volgens Mussadi mogelijk zelfs oplopend tot 0,4 miljard euro.

NN Group publiceert de cijfers donderdag voorbeurs.

Het aandeel NN Group noteerde woensdagmiddag op een groen Damrak 0,7 procent hoger op 30,40 euro.

Leren beleggen

Live koersen