Redactie ABM Financial News - Vrijdag 20 mei 2016, 13:39 uur

Morgan Stanley heeft het koersdoel van PostNL verhoogd in navolging van de eerste kwartaalresultaten en het strategisch besluit van het postconcern om zijn Duitse activiteiten te behouden.

Met het behouden van die Duitse activiteiten, verenigd in Postcon, verhoogde PostNL zijn winstverwachting naar 285 miljoen euro tot 355 miljoen euro in 2020, van de eerdere verwachting van 265 miljoen euro tot 335 miljoen euro, exclusief de Duitse activiteiten.

In reactie hierop verhoogden de analisten van de Amerikaanse zakenbank de omzetverwachtingen voor de internationale postactiviteiten op grond van de verbeterde resultaten in Duitsland. Het koersdoel ging daarbij van 3,80 euro naar 4,00 euro. Het Gelijkgewogen advies werd gehandhaafd.

PostNL voorziet verder een verbeterde winstgevendheid in de jaren na 2016, aangedreven door een groeiend klantenbestand, verbeterde prijzen en verdere kostenreducties. Volgens Morgan Stanley compenseert dit de door hun verwachte lagere omzet in Italië, waar de gemiddelde prijzen voor nieuwe contracten lager zijn.

Daarentegen voorzien de marktvorsers een iets hogere omzet bij Parcels dankzij een verbetering van de negatieve prijsmix.

Op basis hiervan stelde Morgan Stanley zijn ramingen licht bij, met een 1 procent lager onderliggend contant operationeel resultaat van 253 miljoen euro in 2016 en juist een 7 procent hoger onderliggend contant operationeel resultaat van 295 miljoen euro in 2018.

Dit leidde tot een opwaartse aanpassing van het koersdoel onder het 'Bull Case Scenario' naar 5,90 euro.

Morgan Stanley paste vrijdag ook zijn 'Bear Case Scenario' aan. Nu FedEx het bod op TNT Express onvoorwaardelijk heeft verklaard, hebben de Morgan Stanley analisten het koersdoel onder dit scenario verhoogd tot 2,15 euro. Ook voorzien de analisten nu dat PostNL eind 2017 weer dividend uit kan keren.

Het aandeel PostNL noteerde vrijdag aan het middag 2,3 procent hoger op 3,64 euro.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney